Det döende betets presentationen

Admin

Jag hörde nyligen att det finns en “trippelregel” för att lyckas i fisket.

Reglerna: Du måste göra tre val för att säkerställa en större fångst: Betesval, Invevning och Färg

Jag har tänkt länge och väl runt detta och förstår var detta kom från. Till den typ av fiske som jag bedriver finns det dock en gemensam nämnare. Detta övertrumfar dem alla tre, det döende betets presentation.

Fisk, för det mesta, är opportunister. Medan det är allmänt känt att de flesta arter har en “mat och sov klocka” där de slår på för födosök, det också viktigt att notera att det finns ett stort antal arter som äter när en lockande möjlighet presenterar sig själv. Jag har fångat bass och gädda, till exempel, mitt på dagen av en varm sommardag, med solen på topp. Varför? Enkelt, en döende fisk är för lockande för dem att missa!

I både spinnfiske och flugfiske har du möjlighet att presentera en döende varelse. Flugfiske är något längre fram med match-the-hatch, men moderna beten och betes former kan du också matcha födan. Förbehållet är att du matchar födovalet och sedan presentera betet som en döende fisk, så ökar dina fångstchanser markant.

ded1

Betesval: För döende betes presentation behöver tänka på de olika stadierna av döendet. Lite makabert kanske, men det är viktigt. Färgglatt och mycket rörelse säljer inte den skadade fisken, men grånande färger, även vita färger är vad en döende fisk oftast har på sin väg till fiskhimlen. Först ut väljer jag beten som förekommer naturligt i regionen. Det kommer alltid att vara nyckeln. Jag väljer vanligtvis ljusgrå, vitt för mina färger. Detta fungerar för shad-stil beten, swimbaits och plastbeten. Min mest lyckad presentation har varit med mjuka beten. Särskilt de som ser ut som fisk.

Flugorna vill jag i vitt och även fläckar av rött. Den röda simulerar lite blod och att kan också fungera som en utlösande faktor.

För bass och gädda, väljer jag den gamla Banjo Minnow riggade med en krok genom nosen. Det är min ”all time favourite” men en groda krokad på samma sätt genom nosen fungerar också bra. Maskbeten fungerar bra också, särskilt de grå eller vita. Du kan rigga dem som en Carolina Rig eller på en cirkelkrok.

ded2

Ett knep är att rigga betet så att det sjunker, som ni föreställer er ett livlöst bete skulle. De behöver inte dyka med nosen först. Den bästa riggningen är då betet faller som ett höstlöv fladdrande för vinden mer horisontellt än vertikalt. Så använd inte jigghuvuden, använd nakna krokar eller vikta på mitten.

Invevningen: Det är där det börja bli intressant. Hastigheten är listad som en av 3 viktigaste förutsättningar för att bli framgångsrik, Invevning av det döende bete måste vara likt hur ni föreställer er att ett döende bete skulle simma. Jag kastar vanligtvis beten i den zon där strukturen dikterar en fisk skulle uppehålla sig. Försök att vara så tyst som möjligt med presentationen av betet. När betet träffar vattnet, gör ingenting. Låt betet fladdra i ca 5 sekunder. Gör sedan 3-5 snabba knyck. Gör dem korta och ryckiga rörelser som en kämpande fisk. Typiskt för de döende betesfisken är att de sparkar sig högre upp i vattnet. Viktigt är att rycken skall te sig naturliga. Jobba upp betet emot ytan med 3-5 ryck och låt det sedan sjunka igen 3-5 sekunder innan du repeterar.

Utlösaren: Kombinationen av färger och former som representerar ett döende djur och en invevning som säger -Åh skit! Jag dör här, presenterar en möjlighet som många arter av fisk helt enkelt inte kan motstå. Hungrig eller inte, kall eller varm, ett döende bete som kämpar för livet är något som sätter igång en naturlig preditorial reaktion. Några av nosriggningarn kräver att du vinklar kroken i motsatt riktning till hur du skulle kroka betet i normala fall.

Krokning: Med vissa arter är det bäst att ge slaklina på betet när du känner att första petet, speciellt med mjuka betena. Detta gör att fisken kan svälja ditt bete. Jag brukar aldrig använda en trekrok, de är aldrig kul att lossa. När grodan, masken eller elritsan sväljs via en slaklina, vanligtvis på cirkelkrokar fastnar de i regel i mungipan. Vilket leder till enklare avkrokning och mindre stress för fisken och ofta sparar ditt bete till nästa fisk!

Detta döende betets tillvägagångssätt följer 3 regler som hjälper dig till framgång i kombination med rätt rörelser.

Text och bild James McBeath