Deeper ett litet ekolod med stora möjligheter

Admin

Deeper är ett portabelt Wi-Fi ekolod med inbyggd gps. En svart tennisboll som väger 100gram. Man kan ha det som ett vanligt ekolod med en arm eller som jag tycker är det bästa användningsområdet, nämligen att använda den tillsammans med ett fiskespö, man kastar alltså iväg hela härligheten och vevar in samtidigt som man tittar på sin smartphone. Det går även utmärkt att använda vid isfiske och vid landfiske.

Jag är ingen landfiskare däremot ser jag ett bra användningsområde när man fiskar från kajak. Jag ankrar ofta upp eller ligger stilla med kajaken när det inte blåser, då är det perfekt att använda deeper. Man tar ett vanligt spö, fäster tennisbollen och hystar iväg. Veva in långsamt samtidigt som du tittar på smartphonen, där ser man allt som ett ekolod vanligtvis visar. Till skillnad från ekolod med side image funktion där man måste förflytta sig för att få en bra bild så kan man alltså med deeper ligga still och förflytta ekolodet istället.

Man parar ihop enheterna med varandra (Wi-Fi) jag har provat med surfplatta och telefon.

Det finns olika versioner, börjar med Deeper 3.0 som kostar 2200: – och värsting modellen Deeper Pro + som landar på 2700: – Modellen som jag testat (Deeper pro +) kan man bottenkartera med vilket jag tycker är utmärkt. Man laddar Deeper med micro USB och då klarar den ca 4 timmars användande, det tar ca 2 timmar att ladda den. Skillnaden mellan modellerna är främst räckvidden.

Sätt på ditt Wi-Fi på telefonen och välj Deeper så att dom är ihopkopplade, sedan öppnar man appen och där kan man välja ”Basic” eller ”Detailed”. Basic drar mindre ström. Man kan också ändra frekvens 90kHz (bred kon) eller (smal kon) 290 kHz. Även känslighet kan man ändra. I ”inställningar” väljer man vilket sätt man ska ekoloda på, Standard, is, båt och land. Om man vill bottenkartera så väljer man ”båt inställningen”.

Det finns också en massa andra flikar att klicka på bla, kamera, kalender, väder, kartor, historia.

Ett väldigt användarvänligt ekolod med de vanligaste inställningarna.

Deeper har lyckats bra med sin produkt och det har även märkts med alla de priser den fått bla:

  • CES 2016 Best of Innovation Award för kategorin trådlösa telefontillbehör.
  • Europeiska Fishing Trade Exhibition (EFTTEX) 2016 – Bästa tillbehör.
  • China Fish 2016 – Bästa elektroniska enheten för modernt fiske.

Sammanfattning: Skulle jag köpa en Deeper idag skulle jag köpa värsting modellen. 2700: – för ett ekolod är inte så farligt. Ekolod tex Lowrance Hook -3x ligger på 1200: – vilket inte är mycket för ett ekolod. Med deeper kan du välja skärmstorlek, jag testade med en Ipad och den skärmen är 10” vilket är löjligt stort.

En annan fördel är användarvänligheten, vem har inte en smartphone idag? Ta bara med dig tennisbollen i fickan så är det klart.

Nackdelarna? Om man som jag har en massa elektronik på kajaken så får man stänga av Wi-Fi så inte det blir krockar i IT rymden när de ska paras ihop. Om det är vågor ute, speciellt korta vågor som gör att deepern guppar så får man veva sakta för att få en bra bild. Jag ser också fram emot längre batteritid i kommande modeller.

Deeper är här för att stanna och jag själv har tagit Deeper till mitt hjärta. Den är perfekt som ett komplement till ett ”vanligt” ekolod på kajaken. Man har helt enkelt ett spö riggat med Deeper för direkt användning.

Text Manuel Dahlberg

Related Article

Alla Artiklar

Icross 3000 & 1

Vattnet är alltid grönare (bättre) p …

  • Admin
  • 0
  • 0