Där vägen slutar

Admin

Costa Ricas västkust som har det mäktiga Stilla Havet framför sig, har mycket bra fiske och surf. Längst ut på den sydvästra delen av Nicoya Peninsula ligger en liten sömnig fiske by som heter Mal Pais. Den ända naturligt skyddade marinan från stora svall och starka strömmar längst med kusten på flera kilometer båda riktningar. Här slutar vägen och naturreservatet Cabo Blanco börjar, ett reservat som startades av ett svensk/danskt par på 60-talet. I denna idylliska hörna av djungeln utgår vi med kajakerna för att fånga Cubera Snapper, Roosterfish, Tonfisk, Barracuda, Havsabborre, Snook, Jacks mm.

Kajakfiske nära ekvatorn, 
bild-1-jack-crevellie-8kg-tillbaka-slapptAtt kajakfiska i varmt vatten och gassande sol är fysiskt påfrestande särskilt när fisket är som bäst. Efter några stycken Jack Crevellie har även den mest erfarande fiskaren fått ge upp vevandet efter bara ett par timmar. Jacks, som vi kallar dem, är en av de arter vi krokar mest och de lokala smeknamnet för dem är häst, de slutar aldrig dra. En extremt uthållig fisk som vi fångar på levande sardin/moonfish, popper, pilk och wobblers. Vi släpper tillbaka alla Jacks, då det finns godare fisk att äta. De är extremt kul att fightas med, där de största ligger på runt 10 kg.

Stor fisk,
Det finns inte bara stor fisk i världens största hav, två ggr per år glider knölvalar med deras kalvar förbi. En så adrenalinfylld upplevelse att man nästan tappar fokus på fisket.

bild-2-roosterfish-10kg-tillbaka-slappt-1Bland de större fiskarna är det ofta Roosterfish som anglers vill ha en tight lina till. Denna blå/grön/silver/svart skimrande rovfisk har mängder med energi och aptit. Rooster i folkmun, är känd för att jaga i knähögt vatten så att de tätt packade sardinerna flyr och slungas upp ur det sandgrumliga vattnet. Deras ryggfena ser ut som en svart tuppkam och kan sticka upp en halvmeter över ytan då den går in för att sluka en popper. Det bästa sättet att fånga en Rooster från kajak är att använda levande moonfish, sen är det bara att vänta och hoppas rullen börjar skrika. Vi släpper tillbaka alla Roosters som kommer att överleva. Det händer mycket sällan att de kämpar tills de dör och när det sker är det bara att tända grillen och bjuda in vännerna, för du kommer förmodligen ha mycket fisk att äta. De största vi landat från kajak väger runt 17 kg, men De kan gå upp till 40 kg.

Snappers,
bild-3-cubera-snapper-23kgfinns det en mängd arter av och av olika storlekar. Den största är Cubera Snapper eller Dogtooth Snapper som den också kallas.  Snapper är smaskens och uppskattas hemma på middagsbordet. Vi släpper tillbaka många av de större, då vi hoppas att de ska sprida sina glupska gener. Snappers hugger på det mesta och är alltid en utmaning från kajak då de har en stor mun med starka käkar och sylvassa fenor.

Offshore fisk,
6 km utanför Mal Pais ligger några sänkor och rev som Tonfisk, Amberjack och andra pelagiska arter gillar att besöka.

bild-5-amberjack-24kg

Här kör vi mest “jigging” vilket innebär att man släpper ca 40g-200g tunga pilkar till ca 40 m djup och vevar sedan in. Extremt roligt (spännande)och intensivt fiske där man aldrig vet vad man ska kroka eftersom nästan all rovfisk äter samma jigs.

bild-6-tva-tonfiskar-ett-drag-tillbaka-slappta
Onshore fisk,
bild7-snook-8kgFördelen med att använda kajak för fiske i detta område är att de är lätta att transportera och man kan snabbt vara på plats där fisken jagar. Längs med de vita stränderna ligger flera rev där meterhöga vågor bryter och med kajaken kan man smyga upp nära för att försöka kroka Roosters, Snook  Havsabborre, Barracuda och andra fiskar som jagar i det virvlande vattnet.
Dåligt land,
Dåligt land är den direkta översättningen av Mal Pais, men fisket är långt därifrån. Färsk fisk och en rik djungel som ger en mängd exotiska frukter och grönsaker gör att det lagas mat i världsklass på flera lokala restauranger i området och som alltid uppskattar att man tar med sin egen fångade fisk, om man inte vill ha en privat kock for kvällen.

Där vägen slutar ligger våran kayakfiske by och här specialiserar Sea Kayak Adventures på kajakfiske medans Bluewater fishcamp ger fiskeänkan sysselsättning i form av, yoga, massage, juice/drink kurs, trekking, hästridning, SUP, surf medans vi fångar middag.

För mer info, besök oss på, Seakayakadventurescr.com/
Text och bild Martin Petersson

 

Related Article

Alla Artiklar

Icross 3000 & 1

Vattnet är alltid grönare (bättre) p …

  • Admin
  • 0
  • 0