Dåliga kajaker – eller?

Admin

Jag har gått igenom en del olika kajaker genom de åren jag fiskat från kajak och de två åren jag sålt kajaker. Det hela började egentligen med att jag fick låna en Hobie Pro Angler 14 och en Hobie Outback av Claes Decker, en vän från Göteborgsområdet. Anledningen till att jag ens intresserade mig för att börja med kajakfiske var för att båtramperna på Göta Älv, mitt hemmavatten var frusna medan älven var perfekt fiskbar. Jag drog kajaken ut till iskanten, puttade i den och hade riktigt bra fiske. Jag köpte senare de kajakerna.

Till en början fiskade jag nästan enbart från Pro Anglern vartefter ett tag jag märkte att jag hellre tog Outbacken.

Men, den här artikeln ska handla om vad upplevt som dåligt med de kajaker jag fiskat från. Det hela började med att Manuel Dahlberg startade en tråd på FB där han bad folk lista de dåliga egenskaperna med sina kajaker. Det blev plötsligt tystare på den annars ganska livliga gruppen Svenska kajakfiskare än i kyrkan men avslutades med något i stil med.

– jag kan inte komma på någonting dåligt med min Outback…

Och så var det extremt intressanta initiativet från Manuel mer eller mindre borta.

Vissa kommer bli sura om jag skriver ner deras kajak men det kan jag leva med. Min tanke var att vara ganska hård och rent skita i bra egenskaper hos de kajakerna jag skrev om men så insåg jag att de detaljerna som jag upplevde som dåliga kunde vara grunden till att vissa valde kajaken så istället halvfegar jag och gör en snällare variant. Jag skriver om kajakerna i kronologisk ordning som jag ägt dem. Jag skriver om den årsmodellen jag fiskade från. Självklart har tillverkaren förbättrat många av sakerna sedan dess. Det kan jag inte hålla reda på och det lämnar jag åt er som går i köptankar att själva ta reda på.

Hobie Pro Angler 14
Den här kajaken gav mig exakt noll kajakkänsla. Faktum är att det var den som fick mig att retsamt kalla Hobie för trampbåtar. Pro Anglern är så stor att den egentligen bara kan jämföras med en båt. Folk man mötte på vattnet sade till och med saker som,

– häftig trampbåt.

Pro Anglern är tung som ett as och för många är den väldigt svår att få upp på bilen. Speciellt för mig vars bil är 195cm hög.

En extremt tråkig upptäckt på min Pro Angler som jag vet är åtgärdat på de nyare modellerna var att snörena till rodret löpte genom plaströr som var ganska tajta. En dag då jag skulle korsa Göta Älv mitt i vintern så gick det inte att styra längre. roderspaken satt fast. Helt fast. Och om du ska över Göta Älv där det går tung båttrafik vill du över så fort som möjligt.

Plast expanderar då det är varmt. Är det kallt gör det motsatsen. Plaströren där linorna till rodret hade krympt i kylan och låst rodret i sidled. Med en paddel lyckades jag ändå parera mig över.

Att sedan få hem den nya rodersatsen via återförsäljaren visade sig ta så lång tid att vårfisket var över långt innan den kom. En positiv egenskap är att vem som helst, till och med en sumobrottare skulle kunna fiska från en PA utan tidigare erfarenhet. Men, jag skulle hellre se en Pro Angler som en mindre båt än kajak.

Hobie Outback
Jag gillade Outbacken. Den var en riktigt bra kajak med skön kajakkänsla. Den var lätt att hantera på land, att sjösätta. Den saknade bra infällda spöhållare. Den hade bara några slags ingjutna hål att temporärt ha spöna i kändes det som vilket är en onödig budgetdetalj på en så dyr kajak. Det var synd för med ett par bra nedfällda spöhållare från början hade den varit riktigt bra. Priset är för högt och motiveras inte bara av trampsystemet. Det är skitsnack.

 

Hobie är ett företag som bygger ett starkt varumärke. Det är det de tar betalt för. OM ett trampsystem går sönder långt ut till havs är skrovet inte byggt att paddla utan att trampa. Det kommer ta mycket kraft att ta sig tillbaka vilket är ett känt faktum bland offshorefiskare utomlands. En Pro Angler vill jag inte ens tänka på hur det skulle vara att paddla några kilometer i lite tufft väder. Men, jag gillade Outbacken, lätt att manövrera på vattnet, ganska snabb och genomtänkt. Min var ett demoex som så många innan mig använt så den läckte som ett såll men det tänker jag inte beskylla kajakmodellen för. I USA är Hobie kända för bra garantier och snabb service vilket också motiverar det högre priset. I Sverige har vi inte samma system men klart är att de bygger kvalitetskajaker. Det nya backsystemet har jag inte provat och ser det enbart som bra om du håller på att dras mot en klippa eller liknande och snabbt måste backa. Om det är tänkt till vertikalfiske ser jag det som svårt att ha en hand med spöet i för att snabbt kunna släppa på fisken, en hand på rodret och en på växlingen. Men, jag kan ha fel, det finns säkert någon som kan bemästra tekniken. Eller har tre händer… Men, jag skulle trots detta rekommendera en Outback för den som vill ha en trampkajak.

DSC_7633Jackson Cuda 14
Efter detta skaffade jag mig en Jackson Cuda 14 eftersom jag kände att jag hellre ville paddla kajak istället för att trampa och jag kände direkt att det passade mig mycket bättre. Cuda 14 är en riktigt bra kajak, faktiskt den näst bästa jag ägt. Den är en närapå perfekt hybrid mellan paddelkajak och ståkajak. Jag har fiskat hälleflundra med den i Nordnorge och gädda över hela Sverige. Jag upplevde den som rolig att fiska ifrån. Den var inte för stabil då man stod så det blev tråkigt utan det kändes som att det fortfarande krävdes lite av fiskaren. Jag fick en gång en 10+ gädda stående från den och det var en cool upplevelse. Vissa detaljer kändes aningen plastiga på min modell som måste varit en 2014 så mycket har säkert ändrats sedan dess. Den paddlade bra och med ett roder hade den varit ännu bättre. Jag gillade inte spötoppsskyddet i fören. För min del skadade det spöringarna mer än det räddade dem. Men det är den bästa “hybridkajaken” mellan stående fiske och paddling jag ägt.

Jackson BigRig
Den här kajaken lånade jag av Jackson till filmprojektet där jag skulle fånga håkäring från kajak. Jag valde den av en enda anledning, flytkraft och det är vad den duger till bäst enligt mig. På havet var den värdelös att paddla. Jag hade den med under en vecka hälleflundrafiske på Söröya innan också och det var den minst stabila av alla kajakerna i havsmiljö trots att den var klart bredast. Istället för att skära genom vågorna så plaskade den uppe på topparna. Railsen i mitten av kajaken mellan benen var för klena för att montera ett 7 tums ekolod och när jag paddlade föll det ur skenan med den medföljande kulan att fästa det i.

bigr bigfish

Jag visste att det inte var en kajak lämpad för havsfiske då jag skaffade den. Jag ville enbart ha en kajak som inte sjönk och den duger för åtminstone fisk upp till 566kg…

Till mindre sjöar, flugfiske och tungt spinnfiske där paddlingen är sekundär på gränsen till oviktig är det en otroligt stabil plattform. Men vill man ha en kajak som paddlar bra är detta inte rätt val.

Old Town Predator 13
Predator 13 är en kajak i kategorin nästan för stabil. Jag tycker att friborden är för höga vilket ger en torr paddling men mindre känsla av att vara nära vattnet. Sitsen går inte att ta ur
DSC_9999och det saknas nedfällda spöhållare trots att det finns förberedda platser att montera dem på. De höga friborden gör den också känslig för sidovind. Däremot har den ett tydligare V-skrov än typ alla andra fiskekajaker viker gör att den för sin storlek är oväntat snabbpaddlad. Ståegenskaperna är de bästa jag provat då de högre friborden gör att man får stöd för anklarna/sidan av underbenet då man fiskar. Kajaken är också byggd så man ska kunna montera ett “anchor trolley system” utan att borra i kajaken. Sitsen är monterad för att vara kvar i kajaken då Polyuthenplast riskerar att “slå” sig utan något som stabiliserar det, främst under förvaring. I detta fallet är det bal sitsen som gör detta. Monteringsplattorna är enligt mig genialiska och det du monterar sitter som berget. Dessutom har de livstids garanti på skrovet,

DSC_1142Ocean Kayak, Prowler Big Game ll
Egentligen är Big Game ll byggd kring samma skrov som Predator 13 och av samma tillverkare. Anledningen är att Ocean Kayak gjort sig kända som ett havsfiskekajakmärke medan Old Town ett insjöfiskemärke. Eftersom kajakfiskare är trogna kunder som sällan byter mellan märkena behövde Ocean Kayak en egen modell där man kunde stå och fiska. För att få ett styvare skrov höjde de upp centrumluckan vilket gör att man med vinterkängor får svårt med plats att stå då man vill stå och fiska. Inte heller BGll har infällda spöhållare trots förberedda platser att montera dem vilket känns snålt. BGll har ett mer rundat skrov som passar en större vidd fiske även i kustbandet och personligen föredrog jag BGll före Predator 13 då jag upplevde paddelegenskaperna som bättre. Även Ocean Kayak Prowler Big Game ll har livstids garanti på skrovet och för övrigt gäller samma både positiva och negativa saker som på Predator 13 med sitsen som ej går att plocka ur.

13Ocean Kayak Trident 13
Jag älskar den här kajaken och det är den bästa jag provat så här långt. Just nu äger jag ingen längre då jag sålt min gamla och skaffat mig en Stealth i glasfiber samt har ett par kajaker jag lånar av Kajaktiv för guideuppdrag.

Men, nu är det dåliga egenskaper vi först satsar på…

Dräneringshålet sitter i fören rakt under handtaget. Då man drar kajaken skär pluggen till dräneringshålet ens knogar och många gånger har jag svurit över ingenjören som kommit på den idiotiska .lösningen. Sitsen är en sits, inget säte. Det kommer vatten in i kajaken och man bli blöt i rumpan. Efter mer än fem timmar i kajaken börjar man så smått tappa känseln i skinkorna. Men detta till trots är det den bästa kajak jag fiskat från. Den är snabb, ger en härlig actionkänsla då man drillar fisk. Den är grym även i Nordnorskt hav efter hälleflundra, lätt att hantera på land och är rolig att fiska från. Den är kass att stå i även om man kan göra det men då helst på sommaren utan en massa vinterkläder.

Feelfree Lure 11,5
Egentligen har jag fiskat alldeles för lite från den här kajaken för att ordentligt kunna uttala mig om den men ni får ta det med en nypa salt.

Lure 11,5 känns som en riktigt bra instegskajak. Den är väldigt stabil att fiska från och man får extremt mycket för pengarna så som att den är klädd med gummimatta så man inte halkar då det är blött. Den har nedfällda spöhållare inklusive spökoppel fast monterade från början. Den är förberedd med rails så tillbehör kan monteras utan att borra i kajaken. Paddlingsegenskaperna är inte de bästa och den “fladdrar” från sida till sida då man paddlar. Med ett roder hade det lätt åtgärdats. På den nya modellen kommer det om jag inte misstagit mig en centrumkonsol man kan ta ur för att fästa givare till ekolod etc. Eventuellt också till trampor. Något som gör mig skeptisk till Lure 11,5 är att det känns som att man får “för” mycket för pengarna, som att de kastat med en massa saker för att locka till köp. Men, håller det så är det som sagt mycket för pengarna. De som haft kajaken en säsong lovordar den än så länge.

14269447_10153714456595723_244370897_n

Som avslutning vill jag skriva att vi alla gillar olika kajaktyper. Min utveckling har hela tiden gått mot smalare och smalare kajaker med bättre paddlingsegenskaper. Jag vill inte ha de amerikanska “fåtöljkajakerna” och för mig är kajakfiske en vattensport. Man ska bli blöt, det finns kläder mot sådana saker. Men på samma sätt förstår jag dem som vill ha en bekväm kajak med ett justeringsbart säte, stabil så man inte behöver vara orolig då man står upp och så vidare.

Allt är en utvecklingsprocess och som ni ser har jag gått från en Pro Angler till att nu sitta i en Stealth bygd kring en Surfski. Jag började som en kajakfiskare som såg kajakfisket som ett komplement att nå nya sjöar medan jag nu ser kajakfisket som mitt primära fiskesätt där jag enbart räknar fiskar fångade från kajak. Mina framtida mål är att försöka fånga de största fiskarna från kajak, både i Afrika och Nordnorge.

Och kom ihåg, – It only counts from a kayak

Related Article

Alla Artiklar

Icross 3000 & 1

Vattnet är alltid grönare (bättre) p …

  • Admin
  • 0
  • 0