Crates del 2

Admin

Det är såklart personligt vad man vill ha med sig ut på en fisketur. I mitt fall har jag nog mer än vad det flesta brukar ha med sig ut. Men det jag tycker är ett minimum är:

1.       First Aid kit.

2.       Kraftavbitare.

Dessa två punkter är för säkerheten.  I fiskväg har jag med mig allt som jag behöver för mitt fiske.

Fiskar jag utomskärs, ensam och i mörker, då har jag med mig VHF, nödbloss och belysning.

Allt detta vill jag få plats med i min crate.

Jag har med varierad framgång byggt mina egna crates, jag byggde en från grunden med tunn byggplyfa. Den får betyg 1 av 5 kajaker. Visst, den var formbyggd och passade just den kajaken jag hade då men den var ful och tung.

Däremot har jag byggt om lådor så att de passar mig. Jag har nästan uteslutande använt mig av Berkley spöhållare, en transportspöhållare som ligger på 140:-. Den passar utmärkt för att modda sin crate. När jag monterar dem brukar jag montera så att det blir en vinkel på spöhållarna, jag tycker om när spöna lutar ca 10 grader mot aktern på kajaken.  Det får inte vara för stor vinkel så att spöna sticker långt ut utanför aktern på kajaken, detta blir trassligt när jag drillar fisk och den går runt aktern, jag måste kunna följa med spöt runt.

Jag har använt en modell som säljs som behållare för hundfoder. Locket på den har till och med en o-ring så den var 100% vattentät men den var lite liten för mig så jag fortsatte att leta efter den perfekta craten. Slutligen när jag har blivit ivägskickad av frun till Bauhaus för att inhandla material till ett bygge så går jag förbi avdelningen med verktygslådor. Jag stannar till och tittar närmare på denna låda:

 

Förvaringslåda Dewalt för ca 500:-. Perfekt tänker jag och köper den. Väl hemma börjar modifieringen. Jag plockar fram allt som jag brukar vilja ha med mig. Till sist så har jag fått ihop det.

Jag får plats med 4st små plano lådor med beten i. Med first aid kit, sårtvätt och plåster.

Verktyg, ficklampa, myggolja, sololja, tafsar och fiskekort.

Jag monterade 2st transportspöhållare på sidorna så jag får plats med totalt 6st spön. Jag tillverkade en egen variant på paddelhållare 8jag har trampkajak så paddeln måste vara med men mest undanstuvad). Jag satt även dit krokar som jag sätter fast i kajaken ifall jag skulle hamna uppochner med kajaken så sitter craten kvar. Den är 99% vattentät, med 99 menar jag att om den hamnar en halv meter under ytan så kommer det läcka in vatten men så länga kajaken är på rätt köl och det sköljer över vågor så håller den tätt. Det räcker gott för mig. Jag förvara både bilnycklar och telefon i craten.

Nu har jag hård testat denna förvaring och den passar perfekt för mig. Den enda nackdelen jag kan komma på är låsningen som ev. inte tycker om saltvatten, men det får andra utröna eftersom jag alltid fiskar i bräckt eller sött.

Text Manuel Dahlberg