Crates Del 1

Admin

Crates eller förvaringslåda som det heter på Svenska är något av ett måste för en kajakfiskare. En crate är en förvaringslåda som du har till 99,9% bakom sätet i kajaken och som du förvarar bra att ha saker i. De flesta börjar med en enkel crate typ mjölkback eller drickaback, nackdelen med en drickaback är att den inte är vattentät och kantrar du med kajaken så försvinner dina prylar (om du inte har ett lämpligt lock till den). Man bör också ägna en tanke åt risken att kantra, obefintlig eller befintlig, och iså fall, hur ska du göra för att behålla dina prylar? I mitt fall så har jag möjlighet att låsa fast mina fiskespön. Men för det mesta har jag bara min crate fast låst i kajaken.

Behöver man en crate med sig? Man kan självklart köra minimalistiskt och bara ha med sig 1-2 betesaskar och bilnycklarna i ett förvaringsfack i kajaken. Även vattentäta säckar fungerar bra. Jag är speciellt förtjust i HPA:s säckar, som en grov sopsäck fast lite mindre (och snyggare), perfekt att ha med sig det man behöver.

Vill man ha en live well (förvaring av levande fisk) så har Hobie en smidig variant, den kommer med 2-3st spöhållare men övrig förvaring finns inte.

I början av kajakfiskets inträde i Sverige så upplevde jag att det inte fanns något stort utbud av crates, det som många använde var och är kylväskor. Jag gissar att det är anpassat för den amerikanska marknaden. Jag har haft och använt dessa kylväskor och jag tycker inte de passa mina behov, skulle jag ha med mig en massa mat och dricka så är det perfekt eller om jag skulle spara en massa fisk så är den också perfekt men det gör inte jag.

Jag testade att platsbygga en crate i trä, den blev inte vacker men den passade perfekt i kajaken. En fördel med en crate är också att du kan montera spöhållare, kamerafästa, lanterna och en massa andra prylar. På min nuvarande har jag 6st transport spöhållare.

Jag har gått igenom ett antal själv, allt från en drickaback, mjuka crates, hemmabyggda och färdiga crates, och i den här artikeln ger jag mina erfarenheter och tips.

Först ska man lista ut hur mycket prylar man ska ha med sig, i mitt fall har jag ganska mycket prylar i min. I den bästa av världar så ska man väl minimera sin packning men jag har barn och ofta dåligt med tid så alla prylar får följa med jämt. Fördelen är att jag aldrig behöver fundera på om jag saknar något.

 

          Bilnycklar

          Kikare

          Nödbloss

          Lådor med beten

          Första hjälpen

          Sårtvätt

          Kompass

          Buffar

          Verktyg till kajaken

          Ficklampa

          Mat

 

När man har klurat ut hur mycket prylar man ska ha med sig, då kan man bestämma storlek på craten. Behöver jag alltid ha med mig utrustning till en expedition? Ska den passa till flera kajaker med olika bredd eller bara till en?

Nu är det dags att fundera på om den ska vara vattentät eller inte. Jag har provat båda varianterna men jag föredrar numera en vattentät crate. Jag använde också ett tag en crate som vi beställde från USA, en låda som man förvara hundfoder i. Den var smidig och bra med skruvlock. Nackdelen var att det tog lite tid att öppna locket. Det är också klokt att ta i beaktande om man ska fiska i lite hårdare väder där vågorna sköljer över aktern när man ligger ankrad. Då kan det vara skönt med en vattentät crate.

Nedan följer korta recensioner på några av de crates som finns att köpa i Sverige och som jag har använt.

HPA Fish Box 45L   

Ca pris: 1300:-

En vattentät väska, locket går över själva väska så den håller tätt. En helt ren och öppen förvaringsyta. På min väska fanns det inte spöhållare så jag monterade dit ett par själv, på de senare modellerna finns det spöhållare. Två spännen för att öppna locket och är du ute på lugnt vatten så behöver du inte låsa locket. Två ST sidofickor där det är perfekt att förvara plåster och sårtvätt, man vill ju inte fippla med ett lock med en söndertuggad hand. Finns i olika storlekar. Betesboxar får plats bra inuti.

Denna får 4 av 5 paddlar av mig. Att den inte får 5 är att den inte är 100% vattentät, om det sköljer in vågor i kajaken så blir den fuktig inuti.

Hobie Crate   

Ca pris: 2100:-

En fyrkantig öppen låda. Man kan köpa till ett lock men den blir aldrig helt vattentät. Det är fyra spöhållare, ett i varje hörn vilket inte passar mig eftersom de två främre är ivägen om jag ska ta något ur craten. Bra bärhandtag, det är hobies H-rail där man även kan montera allt mellan himmel och jord.

Finns i olika storlekar.

Den får 3st av 5 paddlar av mig. Dyr för att vara en öppen förvaringsback samt att spöhållarna i hörnen är ivägen. På plus-sidan hamnar de sköna handtagen.

Natives kajakväska.   

Ca pris 2000:-

En väska som kan användas som kylväska. Två ytterfickor samt 6st spöhållare. Locket sitter fast med kardborre runt om. Den är vattentät, inte 100% men ungefär som HPA craten. Spöhållarna kan man ta bort om man vill.

Denna får 2st paddlar av 5st paddlar. Helt enkelt för att den passar bra som kylväska. En nackdel är att man kan fastna med betena i snörena som håller fast spöhållarna.

 

 

Berkley betesväska.   

Ca pris 490:-

En mjuk liten väska, det ingår 4st beteslådor. Ett kylfack där man kan förvara lunchen.

Denna hade jag i början när jag började kajakfiska och den gör det den ska men för mig är den för liten samt att när det sjöar in i kajaken så blir den blöt.

2st paddlar av 5st.

 

Mjölkback/Drickaback.   

Ca pris 200:-

En öppen låda som man kan modifiera efter tycke och smak. Ej vattentät.

Svårt att sätta betyg på denna men för mitt fiske får den 1st paddel av 5st paddlar, däremot om jag bara fiskade i insjöar på sommaren så skulle den få 4st paddlar av 5st.

 

Fladen fiskelåda. (Går knappast under Crates men den kommer med ändå).  

Ca pris 200:-

Kvaliten är inte bra, mitt plastspänne gick av efter två turer. Handtag är som gjort för att bli av med alla beten rakt ner i havet. Det ingår några beten.

Betyg 0st paddel av 5st. Den håller inte måttet. Klarar inte ens av två fisketurer.

 

Hoppas att denna korta guide har hjälpt till, nu nämner jag bara några få märken av en massa märken men de flesta liknar varandra.

I nästa nummer kommer Crates del 2 där jag går igenom tips och tricks på hemmabyggen, hur man kan göra om färiga lådor och såklart i mitt tycke den ultimata craten!

OBS, artikelskribenten är inte insatt i aktuella lagar angående användandet av levande betesfisk, det är upp till den fiskande att kontrollera aktuella regler och lagar.

Av Manuel Dahlberg

Related Article

Alla Artiklar

Icross 3000 & 1

Vattnet är alltid grönare (bättre) p …

  • Admin
  • 0
  • 0