Bodden Bash kajakevent i Rugen

Admin

För två år sedan deltog jag i Bodden Bash senast, nu var det åter dags att styra kosan emot det nordtyska gäddfiskeparadiset. 100 mil bil och en färjeresa enkel väg. Timmarna i bilen gick rätt fort och när det var dags att checka in på färjan hade de jävlarna bokat om mig på en färja till nästa dag. Efter ett mycket högljudt klagande bokade färjeföretaget in mig hos konkurrenternas färja utan kostnad och förseningen blev endast ett par timmar.

Eventet är ingen tävling utan mer ett kajakhäng i bra fiskevatten. De enda tider som skall passar är kvällsgrillningen och frukosten som ingår i startavgiften, samt lotteriet av sponsorbidragen på lördagskvällen.

En solklar majoritet av de 60 deltagarna hade kommit för att fiska abborre som det finns ohyggligt gott om. 100-tals randiga rovriddare över 40 cm landades. Min egen inställning var; -Vem fan åker till Rugen för att fiska abborre, så i mitt bagage fanns enbart gäddfiskeutrustningen.

Eventet startar med grillfest på fredagskvällen alldeles intill havskanten.

Första fiskedagen (lördag) fiskade jag tillsammans med min danske vän Bay Hepsgaard och vi trampade en kort bit ifrån campingen där vi bodde. Hela eventet hålls 20 meter ifrån strandkanten. Vi hittade en liten vik som såg mycket het ut men fisket var riktigt trögt i det vackra vädret. Till min förvåning så var det bara vi som fiskade denna lilla hotspott. Senare på kvällen fick vi en förklaring till varför ingen annan befunnit sig där samtidigt som oss. Vi fiskade nämligen i ett naturreservat där det var både fiskeförbud och kajakförbud. Våra tjeckiska vänner hade varit in i samma område tidigare under dagen och åkt på 30 euro i böter per person för att de var där med sina kajaker. Min vän Marscha hade även fått en extra böteslapp på 20 euro för att han inte hade en visselpipa på sin flytväst. Dagens gäddjakt gav endast ett par snipor på riktigt grunt (förbjudet) vatten.

Lördagen avslutades med en grillfest och den stora utlottningen av sponsorbidrag. Det tjeckiska deltagarna adderade också en handgjord keramiskt snapsglas fyllt med deras inhemska brännvin i glasen till prisbordet. Fri öl och 15 liter tjecksprit ger en del av deltagarna en betongkepa tidigt på kvällen som i vissa fall kan hänga kvar hela söndagen. Alla som deltog vann ett sponsorpris utöver den fina goodiebagen som vi fick redan vid ankomstdagen.

På söndagen tog jag och Bay sällskap av den skånska delen av Jackson Kayaks team och fiskade av ett gigantisk grundflak. De som fiskade abborre fick en hel del och jag som fiskade men den semistor jigg hade konstant stöttar i jiggen av abborren som inte kunde nypa tag tillräckligt i min något för stora jigg för dem. Båtrännan var det enda djupare partiet ca 4-6 meter och det är i dessa de stora gäddorna smyger omkring i väntan på att de blir hungriga. Min egen plan var att fiska en naturlig jigg ibland de halvstora abborrarna ihop om att gädda skulle försöka ta dessa som ett snacks. Eftersom man inte får ankra i dessa vatten driftfiskade vi av stora områden. Strax innan för djuprännan var de ca 2 meter djup och det var här borren stod. Min jigg vevades upp och fick dunka i botten timme in och timme ut. Tillslut så lyckades jag kroka på en bättre gädda. 109 cm men smal som en fotomodell. Detta bidde min bästa fisk för resan.

Söndagens grillkväll var en något stillsammare tillställning än lördagens. Tyska smaksatta korvar på grillen var något som uppskattades av alla de tillresta besökarna som kom från dussintalet olika länder.

Jag har deltagit två ggr på detta event och kan verkligen rekommendera detta. Ett riktigt bra fiskevatten och ett underbart häng fredag till söndag gör den långa resan värd mödan.

Att ta sig till Schaprode gör man enklast med färja från Trelleborg till Sassnits. Då har man bara ca en halvtimmes bilåkande på den tyska sidan. Det går även att ta färjan över till Rostock men med ett par timmars bilresa innan slutmålet vid campingen i Schaprode. Det obligatoriska fiskekortet löses absolut enklast online. I anmälningsavgiften ingår frukost och grillkvällar med fri bärs. Campingen tillkommer. Till årets träff var vi 6 svenskar på plats. De allra flesta pratar en hyfsad engelska vilket gör att man skaffar nya kajakfiskevänner ifrån hela Europa.

Text Tommy Lönnebacke

Related Article

Alla Artiklar

Icross 3000 & 1

Vattnet är alltid grönare (bättre) p …

  • Admin
  • 0
  • 0