Big Fish 108 testad

Admin

Big Fish 108 landar I Sverige lagom till våren och vi har hunnit testa den hos tillverkaren Feelfree i Thailand.

Det finns inga bilder eller video som ger rätt bild av denna kajaken. Den är stor som ett hangarfartyg och stadig därefter. Detta är en av de stadigaste kajaken jag hittills testat gott och väl i klass med Jacksons Big Rig och Nucanoes Frontier, Natives Titan eller Hobies Pro Angler. Detta är den första pedalvarianten i Big Fish familjen och kommer att landa runt 25.000 kr i handeln.

Trampsystemet är inte detsamma som i Feelfree Lure och Dorado utan ett eget mycket nättare kedjedrivet system. Pedalerna har en enkel fastsättning och är lätta sätta i och ta ur vid sjösättning och landstigning. Det är riktigt enkelt att komma åt och ta bort eventuellt sjögräs som fastnat i propellern.  Även styrningen är enkel men funktionell design samma 8-ball systemet som i bl.a Feelfrees Dorado. Med enbart 10.8 fot i längd gör det kajaken mycket lättsvängd. Rodret är det stora Beaver Tail från Feelfree och kajaken är förbered för montaget av rodret.

108:an har väldigt höga sidor/fribord. Den kommer till sin fulla rätt vid vårt insjöfiske. När vi testade stabiliteten i Thailand så klev helt enkelt två av medresenärerna på kajaken ute på sjön och det var inga problem med stabiliteten vid bordning mitt ute på sjön.

Big Fish 108 är inte den absolut snabbaste trampkajaken men det skall den inte heller vara med den storleken( jämförbar med Natives Titan modeller i hastighet). En riktigt trevlig stol med justeringsmöjligheter så man hamnar rätt i förhållande till tramporna. Stolen av samma modell som sitter i Jonny Boat med ett högt ryggstöd och kan tiltas upp precis som de övriga Big Fish modellerna för ett helt öppet däck om du vill stå upp och fiska.

Dubbla spöhållare med fästremmar bakom sätet och inbyggda Railblazaskenor lite rejälare än vad som varit tidigare på sidorna av kajaken för montage av kamera spåhållare eller ekolod om så önskas.

Rejäla handtag fram, bak och på sidorna. Skrovet påminner om katedralskroven som finns på de övriga Big Fish modellerna.

Måtten på denna fiskemaskin: längden 10,8 fot men den är hela 96 cm bred och har en vikt på 52 kg.

Spötoppsskydd fram och förvaringsutrymme fram samt ett rejält utrymme bakom stolen. I det främre utrymmet finns också ett inbyggt fäste för givaren till ekolodet. Kajaken är en bjässe på land men beter sig som en liten kajak på sjön.

Vi testade även att sjösätta på kusten i stora vågor men då krävs det lite hjälp att ta sig ut genom de stora vågorna men den är galet stabil.

Detta är en perfekt instegskajak för dig som fiskar insjö och söker en prisvärd kajak som du kan stå och fiska i utan att känna rädsla

Text Tommy Lönnebacke