Betraktleser från södra norrland

Admin

Kajakfiske i Västernorrland
Året är 2017 och jag flyttar norrut, Sundsval lnärmare bestämt. En för mig bortglömd pärla i södraste norrland. Det första jag gör är att bli medlem i div fiskegrupper på facebook, köper medlemskap i fiskeklubben Storöringen (Sveriges bästa fiskeklubb enligt sportfiskarna) och ställer frågan om och om igen, “Vart lämpar sig kajakfiske bäst samt finns det några andra förädlade kajakfiskare på dessa breddgrader”?
Gång på gång möts jag av att kusten är oroväckande dåligt fiske och jag hänvisas till två insjöar nära min nya boning, den ena är ogästvänlig för båtfolket och den andra är full med båtar. Jag väljer det första alternativet till en början, kusten med andra ord. Inget spännande på lodet alls men bra med abborrar i härlig mat-storlek. Jag tar kanske hem 1-3 gösar i vanliga fall och absolut inge abborre eller gädda, ni får kalla mig galen men jag ser dom fiskarna som oerhört vackra och bra “gamefish” eller vad vi ska kalla dem. Nej nästan allt åker tillbaka.
Att komma utifrån som kajakfiskare till denna pärla har varit väldigt enkelt och det har det varit pga den omåttliga gästfriheten som finns här, i alla fall för mig. Jag blev snabbt en del utav gänget och kände att jag kunde fråga om div pölar som  såg lockande ut på kartan. Men det fanns ett litet hinder tyckte jag.
Västernorrland måste vara den plats i Sverige där kajakfisket inte slagit ut ännu. Jag kunde inte hitta några andra paddelkamrater. Fjolåret gick åt till att scouta nya fiskeplatser och jag kan med handen på hjärtat säga att jag absolut inte har följt den plan som jag la upp i vintras ang mitt fiske. Vid midsommar skulle jag tex fiska bättre gädda runt om strömmingarna som kommer in mot land vid midsommar, jag valde insjö då istället.
Jag skulle låta gäddorna vara och satsa på abborre under den varmaste perioden av sommaren, det har jag nästan uppfyllt helt. Problemet har varit den extrema torkan och hettan så jag har valt att ästan inte fiska alls på dom platser som numera blivit mina favoritplatser.
Precis som vanligt så blir mitt skrivande mer en biografi än något annat, jag har förlorat tråden åter igen.
När jag flyttat upp så fick jag höra om en kille som hade fiskat lax i Bergeforsen från en kajak, jag vet inte vem det är men han körde någon Sit on top från Ocean Kayaks vill jag minnas.
Jag efterlyste fiskekamrater och väldigt många erbjöd sig att ta med mig i sin båt. Jag svarade tacksamt och hjärtligt att båtfiske för mig är passé och att det nu endast gäller från kajak.
Det fanns inga andra kajakfiskare i närområdet.
Kameran är mitt verktyg
Jag spelade in mina turer från dom platser jag utforskade och delade dom i div grupper på facebook, framförallt dom lokala grupperna. Jag fick äran att prova en prototyp-kajak från Galaxy Kayaks och det är just här som det vänder.
Innan min själva flytt upp hit så hade jag spenderat några gånger på semester i Sundsvall. Jag mindes att det fanns en sportfiskare som jag haft kontakt med innan och han är från Timrå, Sundsvall och Timrå sitter ihop precis som Huskvarna och Jönköping och vi träffade varandra i facebookgruppen Svenska Betesbyggare, jag efterlyste någon som ville byta lite beten och Peter Ljungkvist nappade. Vi skrev spaltmetrar mellan varandra och han tog mig med på en tur när jag spenderade semestern här uppe. Han hade båt i “Guplesjön” och jag kunde för mitt liv inte hitta någon info om denna sjö, det var inte förräns vi var där som jag såg att den egentligen heter Bölesjön.
Allas våran väg E:4an går rakt över sjön och vi fick inte ett napp annat än kraftig solbränna, givetvis fiskade vi efter gädda. Och just där så tänkte jag att denna pöl bör vara bra för abborrfiske. Detta måste jag prova här.
 
Kajakfiskare i Medelpad:
Nu i år så har kajakfisket gjort en liten explosion här i krokarna.och det är riktigt kul. Jag hade planer på att göra en kajak-fisketävling redan i Enköping men jag hann flytta snabbare än vad jag trodde. Jag tog med mig planerna upp hit och tänkte att jag ger det en säsong så att jag får utforska lite platser som kan klara av 40 kajakfiskare, nära till camping och allt praktiskt. Jag vill tro att en liten del utav mina filmer från lokala vatten har inspirerat några lokala sportfiskare att införskaffa sig en Sit on top kajak, dom säger i alla fall det. Personligen så blir jag glad över att någon ens har tittat på mina filmer och ännu gladare att dom funnit inspiration. Jag valde att anordna en kajak-fisketräff men datum den 28/7 i Vikarbodarna, på en vecka hade jag 14 intresserade och kände att det var en mindre succé. Jag laborerade om eventet och det blev en kajak-fisketävling, den första i Norrland faktiskt. Mer om det i en annan artikel.
Kajak-fisketräff i Guple 
I svallvågorna utav tävlingen, där flera kajakfiskare fick lära känna varandra så körde vi en hastigt ihopplockad träff, döm om min förvåning att nästan alla var med på den, i alla fall alla lokala kajakfiskare som närvarade på tävlingen.
Träffen var en riktig succé, alla fick fisk och även Christian som var sen pga flytt Han kom precis när vi påbörjat första fikat. Under fikat så minglades det fritt om tappade fiskar, roliga händelser, torrdräkter och något som jag tyckte vara riktigt bra. Mat och vätska under den kallare perioden av året. Rolf med en enkel Jula kajak hade med sig Gulaschsoppa i en mattermos och samtliga deltagare blev inspirerade till at ha varm mat med sig i termos.Vi hade 15 grader, 4-5 m sekunden och 11 i byarna och regnskurar. Trots det knackiga vädret så gnällde ingen. Jag hade regnjacka, hatt och vadarbrallor så jag var torr hela dagen men det var inte dom andra tappra krigarna.
Kajakfiske – en fluga?
Jag har fått ha diskutionen om jag tror att kajakfiske är en fluga likt pontombåtar.
Mitt svar är stenhårt nej, för dom som provat på kajakfiske i sällskap utav någon med flytring eller änu bättre kajak så tror jag att dom nästa föds på nytt, det gjorde jag. Jag tror att kajakfisket bara har visat sig lite gran och våran sport kommer att öka ännu mer. Jag vill tro det iaf och jämnför jag med mig själv och Peter (tidigare nämd) så är båtfisket passé

Men nog från mig, ut på vattnet med er och kör hårt men säkert.

Related Article

Alla Artiklar

Icross 3000 & 1

Vattnet är alltid grönare (bättre) p …

  • Admin
  • 0
  • 0