Bara det starkaste överlever i betesboxen

Admin

För mig var det ett stort steg att ta ifrån båtfsket till att bli en renodlad kajakfiskare. Att gå ifrån en hockeytrunk med betesboxar till max 3 styck i kajaken var inte lätt. Har fortfarande efter många år svårt att begränsa mig emellanåt och det blir boxar kvar i bagageluckan med bra och ha beten som inte fick plats

Numera har jag beslutat mig för att satsa på en art per fisketur och bara det kan vara svårt ibland. Tog mig en liten funderare på hur jag egentligen gör urvalet till mina gäddboxar men samma tankekedja fungerar lika bra till de mindre predatorerna abborren och öringen

Själva urvalet av beten är inte så stort, det är mer modeller jag har förtroende för. Naturligtvis är tron oerhört viktig. Under säsongen varierar innehållet i mina boxar lite men grundtankarna nedan är basen för urvalet.

Färger: har för mig utvecklats mer till ljust eller mörkt, -Nja! Det är också en sanning med modifikation. Färgglatt och naturtroget är närmare sanningen i mitt färgval.

Storlek: Jag är ingen förkämpe av jättebeten då det är slitsamt att spinnfiska jättar. Ett mediumstort bete och ett down size bete av samma typ. Alternativet kan också vara ett mellanstort bete och då frigör man ju lite mer yta i betesasken.

Vassskyddat: Gäddan gillar vegetation och där sötvattens krokodilerna finns vill jag komma åt att fiska. Grodor i ytan är fantastiskt spännande och naturligtvis lite gummi med offset krok. Haken med båda dessa uppsättningarna är natuligtvis krokningsegenskaperna som blir sämre. Nån gång ibland får även ett traditionellt vassskyddat skeddrag följa med i arsenalen.

Grundvatten: Utanför vassen så blir jerk eller gliders det självklara valet tillsammans med ett urval gummibeten.

Mellanvattnet: Klassiska vobblers som kan både spinnfiskas och trollas emellan fiskeplatserna.

Djupet: Till abyssen så står djupgående vobbler först på lista följt av förtyngda jiggar.

Gång: Här gäller det att tänka till lite så man har ett varierat utbud av snabba och långsamt rullande och simmande beten.

Ljud: Spinnare och rassel kan vissa dagar vara vinnare och bör alltid finnas med i någon variant.

Kombinationer: Det ultimata sortimentet för oss yakers med begränsat lådutrymme blir kompromisser och kombinationer av ovanstående urval.

Hur kan då min box se ut inför en tur efter sjövargen?

Till vassen väljer jag en naturtrogen groda samt IFish The Hitman Softail i 12 cm både en ljus och en mörk modell (offset riggad) Behöver jag ett större bete till vegetationen finns även ett färgglatt spinnerbait med i asken

Utanför vassen i grundvattnet väljer jag gärna en färgglad Dartmaster från Nils Master samt en mer naturtrogen Salmo Slider samt en The Hitman med gott om rassel. Shallow riggade gummibeten som får gå med blir IFish The Shade 22 cm & Hitman Softail  23 cm samt Foxrage färdig riggade naturtrogna mörtar ur Replicant serien.

Till mellanvattnet har jag en förkärlek till Nils Masters Invincible gärna en större färgglad och en folierad naturtrogen snäppet mindre. Här kan ju även mina shallow riggade gummin användas

Till djuphålen så är gummit användbart igen men Salmos Freediver som är en mellanstor vobbler blir en perfekt kompromiss till dagar när gäddan trycker djupt under betesstimmen.

Detta gänget ryms gott och väl i 2-3 boxar och varieras lite grann i färg och storlek under säsong.

Hur väljer du ut vad som följer med i just dina boxar?

Text Tommy Lönnebacke