Ankare för alla

Admin

“Hade jag inte haft kniven hade kajaken sjunkit”

“Det blåser samma vind i dag som sjöng i våra ekar när vi var unga, du och jag och lekte samma lekar!
Just när du kom här i vår dörr, jag märkte vinden sjöng som förr.
På avstånd har jag följt din stig och bett till Gud för dig.”

Vinden är ett av dom 2 element som utgör framgång eller misär i kajakfisket, och lika utlämnade åt moder naturs krafter är vi såsom en hjälplös ankunge, som är vilse i gäddvassen. Denna artikel lät jag börja med en stycke ur Evert Taubes sång Kärleken och vinden, vilket enligt mig reflekterar i hög grad hur många av oss är ypperligt förälskade i kajakfisket, och hur vinden alltid är en betydande faktor i fisket. Bra eller dålig, det kan endast omständigheterna avgöra.

När jag jobbade på havet i norra Norge med sportfiske så fick man snabbt lära sig vikten av att ha bra uppsikt på väderrapporter, men framförallt ha bra uppsikt med ögonen för att snabbt upptäcka förändringar som inte var förutsedda. Vattenmassorna skötte sig vanligtvis. Men då och då så reste sig havet oplanerat, och då var man tacksam för en sjösäker skuta med 300 förbannade sjöhästar i motorn.
Men den läxan jag fick lära mig var att havet är en egensinnig entitet. Om du finns där eller inte är ointressant, för havet gör alltid vad havet gör. Inte mer, inte mindre.

Men vad har det med mitt biltema-ankare att göra?
Att ankra är oftast inte en större sak. I den klassiska svenska omgivningen, där tusentals timmar spenderas av svenskar som jagar gurkformade torpeder från sina kajaker, där är inte ankringen något att överanalysera. Inte i vassen, inte i näckrosbältet, inte i den romantiska lilla smålandssjön där gäddmadamens mormor ligger o surar. Rosa ankartamp, ett biltema-dragg på 1,5kg bör funka fint. För extra proffsighet och coolhetsfaktor så är ett anchartrolleykit att rekommendera. Men tyvärr kan din ankring vara den största hälsorisken du har ombord på din kajak. Mardrömsscenariot man läst om i gamla sjöfartsböcker är givetvis att man fastar i ankarrepet och dras ner i djupet. Men den risken är nog obefintlig för oss kajakfiskare.

För några år sedan så berättade en mycket god vän och kajakfiskare om en skräckupplevelse för mig. Han var ute o Öresund och kajakfiskade. Öresund som en fiskeplats är mycket underskattad, då du når Sveriges bästa havsfiske med lätthet från en kajak. Det är också en mycket strömsatt fiskeplats som även är en del av den baltiska strömmen. Strömhastigheten i Öresund kan uppgå till 5 knop, vilket är mycket stark.
utflödet för Nordre älv som exempel överstiger sällan 2 knop.

Men Historien började som alla andra han berättat. Platt hav, solsken och trögstartat fiske.
Han var ute på lite djupare vatten än vanligt, och valde att slänga i ankare i väntan på att fisken skulle hugga.
När väl ankaret hade satt sig, så märkte han att hela kajaken började kantra, och obekvämt snabbt började dras ned i djupet. Snabbtänkt som han är så kastade han sig efter kniven och skar av ankarlinan i sista sekunden.

Somliga av oss kanske tänker tillbaka till den klassiska Stig Helmer scenen när deras lilla båt ankrade en ubåt och drogs ned i djupet, men detta var inte fallet. Ankarlinan, som sällan diskuteras på vårat gemensamma forum, var för kort för det djupet han ankrade i, och sedermera hamnade i en väldigt snäv vinkel. När en ankarlina får denna snäva vinkel så ökar vattentrycket på repet enormt, och trots att moderna fiskekajaker har en mycket god flytförmåga så kunde det trycket dra ner kajaken. Kajakmodellen som användes i historien var en Jackson Bigrig, som har en lastkapacitet på över 200kg. Det är ingenting man drar ner i första taget. Men tack o väl så klarade sig karln utan en skråma. Ett ankare fattigare, och en erfarenhet rikare. Men hur undviker man att hamna i samma situation?

När du har bestämt dig för vilket vatten du skall fiska i, så bör du skaffa dig en uppfattning om vilka djup som finns där. Den gyllne ekvationen är 3 gånger djupet. Så ska du ankra på 7 meter djup, så bör du ha 21m ankarlina. Detta är enormt viktigt om du fiskar i djupare vatten som dessutom är strömmande. Nordnorge, Stora älvar, Öresund mm.

Men vilken ankartyp?
Antalet olika ankarmodeller är enormt. Bruce, Flatanchor, ZY-6, Dyers, Danford och så vidare. Vi vanliga söndagsseglare kommer sällan i kontakt med de flesta modeller, då som är ämnade för stora fartyg vanligtvis. Men det finns några modeller som vi ska kolla lite närmare på.

Plättankare
En klassisk modell som funkar okej, om det är lugnt väder och en bra botten att ankra i. Den är framförallt utformad för mjukbotten, dvs lera och sand.

Draggankare
Troligtvis den vanligaste modellen bland oss kajakfiskare. Kostar under hundralappen på biltema, och har dugliga ankringsegenskaper på mjuka bottnar, och goda egenskaper på bottnar med mer stenar. För optimala ankringsegenskaper så är det en god ide att fästa en bit kätting mellan ankaret och ankarlinan.

Bruceankare
Ett bruceankare är genast några riksdaler dyrare än de 2 ovannämnda. Det har mycket goda ankringsegenskaper på mjukbottnar. Den kallas ibland även för ett klo-ankare.

Personligen så anser jag att ett draggankare med en stump kätting är det mest mångsidiga alternativet för en kajakfiskare. Det tillsammans med ett drivankare och en ankartrolley för att du kan bedriva ditt fiske även i sämre väder.

Vikten på ditt ankare då?
Det är verkligen en smaksak. Ett för lätt ankare kan göra ditt fiske extremt ineffektivt. jag satsar hellre på ett lite tyngre ankare och lämna några beten hemma istället för att kompensera vikten.
ett draggankare från biltema duger gott i de flesta situationer, och kostar bara 75 spänn.

Det finns regler för hur tunga ankare man bör använda till sin farkost. Men eftersom våra farkoster sällan väger över 50kg, så har vi ankarvikter därefter. Vill du ha ett ankare som du kan lita på i de flesta lägen, så är 1.5kg att rekommendera. Numera finns däremot ankarmodeller som är mycket smart utvecklade, som gör att du kan gå ner i vikt dramatiskt.

En relativt ny tillverkare för oss i Europa är Tightline Anchors, som tillverkar väldigt lätta ankare, som klarar av att ankra en kajak utan några större problem. Men en lätt aggressiv design så gräver den ner sig väldigt snabbt i sediment, och hakar snabbt fast sig i sten.
https://www.tightlineanchors.com/

Men även om man gör vad man kan, så kan ett ankare fortfarande problem att ankra. Ett riktigt bra tips för att öka dina förutsättningar är att ha en kätting mellan ankaret och ankarlinan. Till och med något så litet som 0.5m kedja kan göra enorm skillnad. Även en extra vikt på denna kätting kan vara o tänka på om du fortfarande har problem.
Ännu ett dilemma som kan komma in i bilden, det är att du ankrar för bra. Dvs du har svårt att hämta upp ditt ankare ur plurret. Men även där finns några klyftiga knep som ökar dina chanser att återfå ditt ankare.

Om detta inte fungerar, så börjar det bli svårt. Ombord på större båtar så går det ibland att gunga loss ankaret. Det innebär att man fäster ankarlinan långt fram i fören, och sedan försöker starta en pendeleffekt på kajaken så hela båten rycker loss ankaret.

Men för att runda av denna artikel om ankring, här är mina Topp 5 Tips för att ankra med stil!

1 – Ankartrolleykit. Det gör din ankring otroligt mångsidig, och befriar din kastvinkel, och riktning kajaken ligger i när du ankrar.

https://nucanoe.se/sv/tillbehor/leverlock-achor-trolley.html

https://www.kayakstore.se/products/hobie-anchor-trolley-kit

2 – Ankarlina! Se alltid till att ha med dig mer ankarlina än du tror att du behöver.
Biltemas Polypropylenlina kör jag och flera andra med. Med sitt billiga pris, rosa färg som syns överallt och bra hållfasthet så är den allt du behöver!
https://www.biltema.se/bat/tagvirke/polypropylenlinor/polypropylenlina-2000034028

3 – Daniel Freijs Ankarlösning
Tyvärr har en gammal artikel försvunnit som beskriver denna fiffiga lösning, men bilder har vi fortfarande. Poängen med detta är att du ska kunna vända ankaret med ett kraftigt ryck.

4 – Håll koll på din omgivning. Det är enligt mig väldigt klokt ur både fiskeorsak och ankringsorsak. Är det mycket stock? Sand? Lera eller sten? Kan vädret spela dig ett spratt?
Ju mer kunskap du har, desto bättre kommer både fisket och ankringen gå!

5 – Ditt Ankare!
Se till att ha en ankare som duger. Biltemas 0-7kgs dragg har ett begränsat användningsområde
Jag råkar hellre ta ett halvkilo för tungt ankare, istället för ett för lätt ankare.

I denna artikel har jag valt att inte beröra andra ankringsmetoder som Powerpole, Drivankare, Draggkedja och liknande. Det beslutet tog jag för att dom uppvisar en minimal olycksrisk när du ankrar och fiskar. Metoderna kan vara otroligt bekväma och mycket effektiva, så pass att jag själv gärna använder mig av flera av dom.
Men, en PowerPole kostar ganska mycket pengar, och ett ankare har samma resultat om du gör rätt. Lite mer bök, men när du är still så är du still med stil!

Text Henric Appelgren