Älvräddarna nu internationella

Admin

Pressrelease: Sedan våren 2017 är Älvräddarnas Samorganisation medlem av det globala nätverket Waterkeeper Alliance, WA. Ordförande, eller president på engelska, är Robert F. Kennedy Jr., en amerikansk miljöadvokat, författare och aktivist. Kennedy har varit mottagare av många utmärkelser, främst för sitt miljöarbete, däribland ”Earth Action Environmental Ethics Award” och staten New Yorks ”Outdoor Education Environmental Impact Award”.

WA:s syfte och mål är att stärka globala nätverk av gräsrotrörelser som arbetar med allas rätt till rena, friska och drickbara vattenresurser. WA är den snabbast växande ideella organisationen i världen med fokus på rena vatten. WA:s slogan är ”drickbara, fiskbara och badbara vatten överallt”.

Varje dag runt om i världen lider människor av konsekvenserna av förorenade vatten. När ett kolföretag släpper ut miljontals liter giftig kolaska i en flod, är familjer som är beroende av vattnen som dricksvattenkälla de oskyldiga offren. När exploatörer hugger ner mangrovesskog, förstör de fisket och den lokala ekonomin. Detta och mycket mer slåss WA mot varje dag.

Idag ryms fler än 300 miljöorganisationer inom WA-rörelsen, organisationer som är i frontlinjen i kampen mot den globala vattenkrisen. De patrullerar och skyddar mer än 2,5 miljoner kvadratkilometer av floder, sjöar och kustvägar på sex kontinenter.
Från Alaska till Himalaya, från de stora sjöarna i USA till Australien, försvarar Waterkeeper-rörelsen den grundläggande mänskliga rätten till drickbart, fiskbart och badbart vatten och kombinerar lokal kunskap om sina vattenresurser med ett stort engagemang kring socioekonomiska rättigheter.