Å fiske

Admin

För mig har alltid dragningen till små vattendrag varit stor, jag tycker om när det är kuperat, mycket växtlighet och träd överallt. Helt nya möjligheter öppnande sig när fiskekajakerna såg sitt ljus, jag började drömma om olika åar jag skulle besöka. Fiskekajakerna kommer verkligen till sin rätt i åar och älvar. Det är lätt att få dit den, du kan släpa den på marken fram till åkanten, väl i ån så är den lätt att svänga med och den är grundgående.  Det är också i åar du får längst fiskesäsong.

Denna dagen sjösatte jag kajaken i en fin å i mellan Sverige, jag vet att det finns mycket vitfisk, stor id och färna och således också chans på att få stora grisar. Kräftor finns det också så jag hade med mig några kräftimitations jiggar för abborre. Från där jag parkerade bilen till isättningen är det bara 200m. Utmaningarna i en å är några stycken bla den jag fick uppleva med en gång. När man puttar i kajaken får man vara beredd så man inte blir stående utan kajak när strömmen har tagit din käresta ägodel. Leran brukar också vara förrädisk, som kvicksand, den sluter sig om dina vader likt en boaorm, när du väl fått upp dina fötter så kommer det alltid en blandning av mygg, flugor och knott som vill mumsa på dina ben.

Isättningen är alltså av största vikt att den genomförs skyndsamt. Mao förbered så mycket du kan innan. I mitt fall så sätter jag inte ihop spöna eftersom jag ska under en bro, ekolodet monterar jag senare eftersom jag ska igenom ett grundområde. Sagt och gjort, jag skjuter ner kajaken, rycker upp mina leriga fötter och hoppar i kajaken, snabbt fram med paddeln för att ta mig igenom grundområdet som är ca 200m långt. Efter det så är det helt lugnt. Jag fäller ner min propeller och trampar vidare. Monterar ekolodet.  Abborre är det jag börja fiska efter och det dröjer inte länge förrän ett par har smakat på min Pulse shad jig. Fisket fortsätter och jag får ett par fina gäddor samt ett par idar.

Att fiska i åar eller strömmande vattendrag ställer lite högre krav på fiskaren eftersom det är mer eller mindre strömt hela tiden, och du måste parera för detta. Därför tycker jag att trampkajak är att föredra. Då kan du trampa och fiska samtidigt, perfekt när man ligger med aktern mot strömmen och trampar bakåt samtidigt som man fiskar av området. Fenor eller propeller spelar ingen roll. Med fenor så kan du lägga fenorna längs med skrovet och glida över ett grundområde. Med propeller så trampar jag bara på men ser jag att det blir riktigt grunt (25cm) då fäller jag upp propellern och paddlar mig igenom sträckan.  

Plus och minus med Å fiske.

Plus:

Fördelen med å fiske är att det blir is sent eller inte alls vilket förlänger fiskesäsongen. Tänk på att de snöbeklädda kanterna kan vara väldigt hala. När man ska i gör det ingenting men det kan vara trassligt att ta sig upp.

En annan fördel är att det sällan är stora vågor. Det spelar ingen roll om det blåser 12m/s lugnt och fint i vattendraget. 

Minus:

Det sliter mer på utrustningen.

Ibland tuffa förhållanden att få dit kajaken tex att komma över böndernas elstängsel som är en stor utmaning. 

Tips för ett lyckat å fiske:

1.       Ta med dig ett fåtal billiga, korta spön.

2.       Det kommer gå åt beten så ta inte dina dyraste klenoder.

3.       Om du har trampsystem, gör iordning paddeln så den är klar.

4.       Trampkajak före paddelkajak.

Text och bild Manuel Dahlberg