9 punkter att kika på innan kajakköpet

Admin

Under alla mina säsonger som kajakfiskare så har jag alltid stött på människor som inte vet vad kajakfiske är. Dom känner helt enkelt inte till fiskekajaker och när dom ser mig komma med kajaken på biltaket, på stranden eller ute på vattnet så möts jag alltid av kliande huvuden, tappade hakor och stora frågetecken.
För några år sedan hände det vid precis varje fiskepass. Frågan kom varje gång “Vad är det för något?” Denna säsong har inte på något sett varit befriad från nyfikna människor, kliande huvuden och den frågan. Men denna säsong har jag lagt väldigt mycket tid på en sjö där väldigt få fiskar. Lokalbefolkningen anser sjön som väldigt utfiskad, dåligt med parkeringsplatser och ganska så outforskad. Det kan vara en av anledningarna till att jag fått frågan ställd betydligt färre gånger. Jag har under denna säsong haft båtsällskap på sjön vid endast två tillfällen. Givetvis har frågan kommit vid bägge tillfällen och jag har fått svara på en massa frågor om allt från standardfrågan om stabilitet till hur jag lättar på trycket när nödens lag tränger sig på. Jag brukar svara på frågan med svaret “Det är min plattform för frihet, en fiskekajak”.
Jag tänkte i detta inlägg ge mina synpunkter och preferenser på vad kajakfiske är för något och vad du ska tänka på vid eventuellt inköp.
Kajakfiske är i mitt tycke det absolut roligaste och bekvämaste fisket att utöva idag. Med ett ordentligt fiskepass så får du också bra träning och du kan kombinera träning med nöje. Jag brukar alltid säga att sportfiske är världens bästa intresse. Folk som kliver upp tidigt under lediga dagar för att utöva sin favorithobby lär sig ansvar, men lär sig också miljötänk och betydelsen för ekosystemet. Med kajakfiske så får ung som gammal chansen att utöva denna sport på samma villkor. Använder man en paddelkajak så får du bra träning i överkroppen, en trampkajak ger dig bra träning i underkroppen.
Med en fiskekajak så kan du sjösätta, i princip vart som helst. Det största problemet för mig brukar vara att hitta parkering för bilen, men det brukar jag lösa på ett eller annat sett. Dom där mindre sjöarna som jag velat fiska i redan som barn blev tämligen enkla att besöka. Så är det även idag, jag sitter ofta och kollar kartor och spekulerar om div vatten där båt och kajak är tillåtet.
Det finns många spekulanter i vårat avlånga land som tittar runt på olika fiskekajaker och frågorna dyker upp i flera forum titt som tätt. Jag ska här försöka ge en bild på dom olika egenskaperna bland dom olika fiskekajakerna.
#1 Stabilitet: Fiskekajaker är bredare och mer plattbottnade än traditionella kajaker/kanoter och det ger plattformen en mer initial stabilitet. Vissa kajaker är då stabila så att man kan stå upp och fiska i dom. Då är dom i regel ännu bredare och blir därför väldigt trögpaddlade. När jag säger trögpaddlade så menar jag inte att dom endast är långsamma. En så pass bred kajak kräver oerhört mycket energi från dig som paddlare och det är väldigt lätt att du blir lat och väljer att lägga energin på fisket istället för paddlingen. Detta misstag är det vanligaste hos spekulanten. I ärlighetens namn så sitter jag till 99% utav min tid i kajaken.
#2 Sittande: För spekulanten blir det lätt att man jämför med hur det är i en båt. Du sitter inte ner och fiskar i en båt så värst mycket då det blir obekvämt. I en fiskekajak är precis tvärtom. Plattformen är designad för att du ska sitta ned och fiska och det går lika bra med små spinnare som stora tunga gummibeten.
Som jag skrev tidigare så sitter jag ned i mitt fiske och ställer mig endast upp om jag behöver titta efter stenar och behöver jag lätta på blåstrycket så står jag vanligtvis på knäna.
#3 Tracking: En kortare kajak är enklare att manövrera, du kan snabbt vända om och ta dig i motsatt riktning. En längre kajak blir så klart segare att vända om. Men en längre kajak ger dig bättre kursstabilitet och tracking. En kort kajak upplevs som att den svänger till höger och vänster när du paddlar. En lång kajak glider betydligt rakare och svänger inte och det är det vi kallar “tracking”. Med bra tracking så får du en mer kursstabil kajak.
#4 Storlek: Storleken på kajaken avslöjar direkt hur mycket packning du kan få med samt hur trög den kan vara att paddla. Men det påverkar också vikten på kajaken. En stor kajak är en tyngre kajak. Det finns hjälpmedel och tekniker för att lasta av och på kajaken även om den är tung. Jag föredrar att lägga upp aktern mot railsen på bilen och sedan lyfta upp fören och sedan skjuta kajaken till önskad plats på lasathållarna/takräcken. Höjden på kajaken spelar också sin roll, ju högra kajak du har ju mer vind tar den.
#5 Roder: Många kajaker, inte alla, har ett roder och det ökar så klart trackingen hos kajaken. Roder används också när du driftar, dvs du förflyttar dig med hjälp av vinden. Med ett roder i driftvind så kan du styra kajakens färd utan att använda driftankare. Något som är väldigt bekvämt.
#6 Stol: Idag har dom flesta fiskekajakerna höga stolar. Det finns låga neoprenstolar och det finns höga stolar på aluminiumram. Med en lägre stol så får du en bättre initial stabilitet, nackdelen är att det blir svårare att ställa sig upp, du sitter rakt med benen och du har fötterna i samma höjdläge som rumpan. Med en hög stol så påverkas den initiala stabiliteten men inte anmärkningsvärt, fiskekajakerna är så pass stabila så det är inga som helst problem. En högre stol är bekvämare då du får fötterna i lägre höjd än rumpan och det ger en bra avlastning för svanken. Med en låg stol anstränger du svanken mer. Jag har diskbråk sedan tidigare och älskar verkligen den höga stolen då svanken inte påfrestas på samma sätt som med ett lågt säte.
#7 Tramp vs Paddel: Tidigare ansågs det som fusk att ha ett trampsystem på kajaken, det var ingen kajak längre utan en trampbåt. Idag är det helt accepterat. Med en paddelkajak så får du träning i överkroppen men orkar kanske inte ta dig samma distans som med en trampkajak. Paddeln ger dig även bristen att kunna parkera kajaken ovanför en fisk vid ev vertikalfiske, det kan du göra med en trampkajak. För mig ger ändå paddeln en större känsla av frihet, det är tyst och det är jag och min kraft som tar mig dit jag vill. Men framförallt så är det väldigt tyst med en paddel, alla trampsystem låter lite grann då det består av rörliga delar. Och rörliga delar kräver service, något jag inte saknar på paddelkajakerna. Idag finns det också el-motor och segel till kajaker och även det är accepterat.
#8 Monteringsmöjligheter: Nästan alla som kajakfiskar kräver lite monteringslösningar för ekolod, flagga, paddel eller vad som helst egentligen. Railblazas egna slogan är “Hold everything” och det gör det verkligen. Det finns monteringslösningar till allt tänkbart, inte bara från Railblaza utan även RAM och Scotty. Det bekvämaste är att ha färdiga rails på kajaken så att du lätt kan montera dina prylar utan att behöva ångesten över att borra i kajaken.
#9 Prova och jämför: Ett stående tips från alla är att prova kajakerna som intresserar dig, prova att fråga någon lokal kajakfiskare om du får prova dennes kajak eller om du har möjlighet prova kajakerna hos återförsäljaren.
Det var lite förklaringar över vad kajakfiske är och vad du ska bör ha i åtanke när du ska till att välja din fiskekajak. Det finns många återförsäljare idag som mer än gärna hjälper dig vid eventuella funderingar.
Foto Tommy Lönnebacke Text Johannes Lindholm