Regnbågsfiske ur kajak i rinnande vatten
Regnbågsfiske ur kajak i rinnande vatten

Regnbågsfiske ur kajak i rinnande vatten

[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”4.16″ global_colors_info=”{}”][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”4.16″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.16″ custom_padding=”|||” global_colors_info=”{}” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”4.16″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” global_colors_info=”{}”]

Under en vecka har jag tillbringat krispigt kalla mornar i Österdalälven i jakten på stora regnbågar.

Fiskodlaren vid Siljans strand har haft flera spektakulära rymningar av regnbåge. 2007 rymde hela 200 ton ut i Siljan och i vintras 165 ton. Det flesta av fiskarna i rejäla storlekar.

Vid det första passet hade jag med mig James Venimore ifrån Kajaktiv.se och den lokala gourmekocken Simon Boot som en vecka tidigare landat en båge på hela 6 kilo på fluga. Han fiskade då utvadad ifrån land. Detta pass var en rejäl besvikelse och gav inte ett endaste hugg. Vi såg inte heller att någon av landfiskarna lyckades landa någon av Siljansrymlingarna.

Vid andra tillfället fiskade jag själv och hittade en grundtopp där jag ankrade upp. Sedan fiskades djupkanterna runt grundet av och efter en kort stund tog det tvärstopp i linan. Med ett ryck for fluglinan ur mina händer och en hård fight med tunga gung började. Varje gång regnbågen närmade sig toppen drog den iväg som ett expresslok ut emot djupare vatten. Till slut gled en 3,2 kilo tung båge över håvkanten.

Dessa rymlingar är bra att ta reda på då de inte hör hemma här och i Siljan, så utgör de ett hot emot den redan trängda Siljansöringen.

Ett par dagar senare klev jag upp och for ut i den frostkalla morgonen. Älven hade sjunkit med långt över metern och det blåste en isande kall vind. På ekolodet såg jag att fiskarna stod riktigt nära botten och tryckte. Jag paddlade till ett ställe som har en brant djupkant och efter en kort stund så känner jag åter ett drag i min knallgula wollybugger.

Kajaken:
Till fisket i stora strömmande vatten så föredrar jag Jacksons Cuda 14. Den är paddelvänlig och tål tuffa tag och jag kan stå och fiska om så önskas.

Platserna:
Dalälven har ofta långa partier med en slät och jämn botten. Det gäller att hitta avvikande strukturer grundtoppar, fallna träd eller djuphålor och kanter.

Hjälpmedel:
Jag har använt mig av Vexilars Sonarphone ett litet smärt ekolod. Ekolodet används för att hitta strukterna på botten av älven.

Utrustningen:
Jag hade bäst fiske med mitt 10 fots Orvis Helios2 i linklass 5. Flugspöet hade jag laddat med en sjunkande Clearwater sink. Flugorna som jag hade bäst lycka med var klassiska wollybugger i klara färger vara en knallgul modell fungerade bäst. En lätt haspelutrustning med små vobblers eller skeddrag fungera också.

Om fisket:
Jag fiskade i Österdalälven, precis uppströms Gråda kraftstation i Leksand / Insjöns fiskevårdsområde. Fiskekortet kostar ynka 50 kr och hittas enklast via Ifiske.se. En bra isättnings plats är Marielundsbron, där har du både en betongramp och en liten naturramp och gott omm parkeringsutrymme. Fisket sker både uppströms och nedströms bron.

Hit återvänder jag till hösten när vinterns nya rymlingar har fått lite tid att backa ifrån Siljan och ned i Österdalälven och då har jag även flytlinan och ett gäng torrflugor med mig som jag kan kasta på vakande regnbågar.

Text Tommy Lönnebacke

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]