Matchfiske från kajak efter karp brax och mört
Matchfiske från kajak efter karp brax och mört

Matchfiske från kajak efter karp brax och mört

[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”4.16″ global_colors_info=”{}”][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”4.16″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.16″ custom_padding=”|||” global_colors_info=”{}” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”4.19.0″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” hover_enabled=”0″ global_colors_info=”{}” sticky_enabled=”0″]

De flesta kajakfiskare jagar predatorer på sina turer. Vår bortgågne vän Jan delade med sig av sina erfarenheter från att meta från kajaken. Vi publicerad denna läsvärda artikel från 2015 igen. // Tommy L.

Jag måste berätta att det är många fiske tekniker som är välidgt försummade när det kommer till kajakfiske. De flesta kajakfiskare föredrar spinnfiske, trolling eller mete efter predatorer. Det finnes emellertid mycket kvar att utforska, lära och glädjas åt med några av de vanligaste fiskemetoderna.

Mete var den metod som de allra första fiskarna i min närhet kom I kontakt med som barn. Det är något magiskt med ett flöte som flyter i ytan eller guppar nedför strömmen I en å. Och när flötet dyker… är det lika spännande som när en gädda exploderar I ytan.

I den här artikeln ger jag dig några tips på hur man startar matchmete ur kajaken. Den största fördelen med kajak är att du kommer mycket närmare ditt mäsk än du gör, när du har kastat ut detta ifrån land. En annan fördel är att du kan använda ekolodet för att hitta en bra plats för dig att fiska av. Till sist är den största fördelen, att från kajaken kan presentera och kontrollera ditt flöte med större säkerhet. Tro mig det kan bli ett riktigt spännande sätt att fiska arter som, braxen och karp på en välbalanserad utrustning.

Då tar vi en kik på all utrustning som är idealisk till den här typen av fiske.

Big-Tuna-300x199.jpg

Kajaken:
Självklart duger vilken kajak som helst, men vi alla vet att vissa designer är bättre anpassade än andra. Till metet har du mest nytta av en kajak med ett stort öppet däck, där du kan förvara ditt bete, mäsk, håv och all annan utrustning och ändå ha tillräckligt med utrymme för att bekvämt kunna stå upp och fiska.

En bra position för flötesmete är att sitta i sidled, det är bekvämt och ger en bra kontroll över flötet.

Kajaken för mig är en Big Tuna, med ett stort öppet däck och plats för all min utrustning, inklusive ett litet bord för mina riggar och mäsk. Den är väldigt stabil så att fiska stående är inget problem alls. Till sist är gummisnoddarna på utsidan av alla Jackson kajaker perfekta för att fästa den långa håven i. I mitt tycke är Big Tunan det bästa valet för mitt mete ur fiskekajak.

Rigga kajaken:
Du kan i stort sett använda vilken kajakmodell som helst för mete, men du behöver rigga den för att bekvämt kunna fiska en hel dag, istället för att hålla på och improvisera med ankare och annat.

Det första du måste ha är ett ankarsystem. När du flötesmetar så är det absolut nödvändigt att din kajak står kvar i exakt samma position. Du vill locka all fisk till samma ställe med ditt mäsk. Vanligtvis är det nödvändigt att sänka två ankare ur kajaken, för att hindra dig från att vrida dig I vinden. Den enda gången du inte behöver dubbla ankare är när du fiskar I strömmande vatten med en skaplig ström.

anchor-trolley-300x199.jpg

Till det första ankaret använder jag mitt ankarsystem och sätter ankaret långt bak och det andra ankaret knyter jag fast i fotstöden längst fram vid den främre stolsplatsen I Big Tunan Om du verkligen vill satsa på denna typ av fiske rekomenderar jag att du fäster ett till ankarsystem på andra sidan av din kajak.

Utrustning:
Spön för kajakfiske är oftast korta. Men till flötesmetet är det mycket bättre att använda ett riktigt matchspö som är åtminstonde 3,5 meter långt. Jag har använt 4,2 meter och det fungerade utmärkt.

De långa spöna ger perfekt kontroll över flötena och deras rörelser i rinnande vatten. När det är dags att landa fisken är en lång håv för matchmete ett måste. Ett råd är att ha en håv med längd på minst 3 meter. Ju starkare ström i ån, där du vill fiska desto längre spö och håv rekomenderas. I snabbt rinnande vatten är 4,2 meters spö att föredra och en håv på minst 4 meter.

Tillbehören:
Det finns hundratals olika riggar för mete. Ditt första val är att hitta ett flöte som är proportionellt för ditt fiske beroende på ström, djup och distans du fiskar ifrån kajaken. Jag fiskar för det mesta i långsamt rinnande åar med ett maxdjup på 3 meter och fiskar alldeles intill kajaken. Till detta är 5 och 6 grams Avonflöten det rätta valet. För fisket I sådana långsamma vatten vill du fiska på botten, så addera 15-25 cm extra djup till din rigg och ett litet sänke precis ovanför kroken.

Betet:
Som bete använder jag mask, pellets, maggots eller majskorn. Detta måste också finnas i ditt mäsk. En enkel regel när du tillverkar ditt mäsk är att anpassa det till djup och strömförhållanden så att det inte löses upp för snabbt när det landat på botten.

the-bait-300x199.jpg

Fisket:
Först skall du hitta en bra plats att ankra upp på. Den första regeln är att hitta ett jämnt djup på ca 8-12 meter ifrån din kajak. Detta är ditt område där du vill att din rigg skall fiska på samma sätt hela vägen.

Ett bra ställe är, om det finns en sådan plats nära en struktur, ett fallet träd, en djuphåla eller växtlighet. Ankra upp i närheten och börja mäska platsen. Initiallt mäskar jag med 6-10 bollar med mäsk för att få igång platsen. När det börjat att hugga fortsätter jag att mäska regelbundet i mindre mängd. Jag har en enkel regel: Ett hugg är lika med ett äggstor kula med mäsk.

Presentationen:
I sjöar och dammar behöver man inte oroa sig för presentation. I rinnande vatten däremot så är det en utmaning. I stilla vatten mäter du upp djupet med ett sänke fäst på din krok. När du hittat rätt djup så justerar du flötet, ett waggler med ytterligare 5-10 cm´s djup, beroende på vindstyrka och nu är du redo att köra. Kasta ut till din utvalda plats som ligger minst 10 meter ifrån kajaken eller mer, beroende på din strategi. I åar låter du helt enkelt flötet flyta ifrån kajaken emot din uppmäskade fiskeplats.

I åar behöver du addera mer djup, därför att din presentation är baserad på att flötesdriften I strömmen, så att kroken med betet släpar sakta efter botten. Presentation börjar när hela riggen är I vattnet och du låter den sakta driva i strömmen. Ditt huvudsakliga syfte med denna presentation är att variera hastigheten på flötet. Fisken föredrar ofta att betet sakta släpar på botten, detta kräver att du saktar ned hastigheten på flötesdriften genom att addera djup på din rigg så att kroken stannar på botten och inte flyter upp med strömmen.

Jag hoppas denna artikel har inspirerat dig att testa något nytt. En lyckad dag med flötesmete kan du dra tonvis med fisk, lyckas du attrahera karpen till din fiskeplats har du en ömmande arm till kvällningen.

Lycka till!

Jan Liska

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]