Tripp trill Gravarvågens fiskecamp
Tripp trill Gravarvågens fiskecamp

Tripp trill Gravarvågens fiskecamp

På förra årets Native Sweden Open vann Zsolt från Sannobaits en weekend uppe vid Gravarvågens fiskecamp med Kenneth i spetsen. Snäll som han är Zsolt så blev jag medbjuden och såklart tog jag med mig min roderkamrat Roger. Sagt och gjort, förberedelserna drar igång. Jag har inte bytt lina på mina rullar på flera år, jag brukar spola av och ”vända” på linan och spola på igen och det hade jag tydligen redan gjort. Inte mer med det än att sätta sig och beställa ny lina, superlina måste man ju ha.

Jag känner inte någon som har lyckats vara inne i en butik och bara handla det man behöver. Kvällarna ägnas åt att byta lina och välja ut vilka beten som ska få äran att följa med upp till Östersund. Dagarna rullar på och vi lyckas pricka in den varmaste veckan upp emot 30 grader kommer det att vara. Inte mycket att göra åt utan jag och Roger far iväg norrut AC går för fullt och färden rullar på.

coronakram.jpg

Ca 8 timmar senare välkomnar Kenneth oss och visar oss runt på fiskecampen.

Vi packar in snabbt och gör iordning kajakerna för kvällsfiske, vi drar ner dom till det närmaste vattendraget och sätter oss i kajakerna. Jag svalkar av mig genom att ha benen i vattnet men det är inte speciellt svalt i vattnet. 

Hade vi varit flugfiskare och intresserade av harr, sik och öringsfiske så var det här himmelriket. 

Jag har aldrig sett så mycket kläckningar och det smörgåsbordet det var på älven var helt makalöst, det vakade precis överallt. De märkliga insekterna som flög omkring var precis överallt, man kunde inte ha munnen öppen för då blev det besök.

Vi förstod att fisket efter Gädda och abborre inte skulle gå till historieböckerna som det bästa fisket. Vi kammade noll denna kväll men det var härligt att vara ute, speciellt i dessa miljöer, otroligt vackert med fjällen i horisonten.

moln.jpg

Dag två så gör vi det stora misstaget att sticka ut för tidigt. Vi skulle ha anpassat oss till värmen och gått ut senare. Det är en otroligt varm dag. Jag kör trolling med min modifierade westin jätte. Roger hittar en vik med mycket abborre i så vi går över till blades och fiskar abborre istället. Rushen varar en halvtimme sedan stannar det av. Perfekt, dags för lunch. Jag står för all mat och Roger för all disk. Bra upplägg tycker vi båda. Jag har med mig gasköket och lagar till lunchen på ett par klippor ståendes med svalkande vatten till knäna. På eftermiddagen blir fisket bättre. Vi får ett gäng gäddor och en hel del abborrar. Tills nästa dag bestämmer vi att vi inte sjösätter förrän runt 15:00.

Dag tre börjar vi med att ljuga ihop med alla andra på fiskecampen och senare en pizza på det lokala haket. Vi sjösätter i samma sjösystem som dagen innan och denna dag har vi riktigt bra fiske, Roger plockar fina gäddor i vikarna, den största på 112 cm, jag fokuserar på abborre och jag får ett par fina över 40cm med en topp på 46cm, Fest! Jag är inte noga med mina PBn men detta var ett tangerat PB från mitt tidigare i Holland som jag fick på World Predator Classic. Jag fiskar nästan uteslutande med cranks vilket jag tycker är ett roligt fiske, små korta ryck och sen smackar det på. Jag hade på en riktigt fin abborre när jag trollade till en av platserna, den tog på en westin jätte på min grova gäddpåk och jag trodde det var en liten gädda, väl framme vid kajaken ser jag att det är en riktigt fin abborre och i samma sekund så släppen den och simmar iväg, antagligen för min nonchalanta drillning.

Dag 4 vill vi testa ett nytt vatten så vi provar det vattnet NATIVE Sweden Open gick av stapeln första året. Vi sjösätter som vanligt runt 15:00 på eftermiddagen och det finns ett antal abborrar i den första viken. Vi trampar vidare ut i den starka motvinden som bara känns sjön i värmen, Szolt nöter och nöter efter abborre och han får ett par sporadiskt. Det verkar vara trögare idag. Hos mig verkar värmen ha tagit ut sin rätt jag är energilös och fiskar därefter, inte ett pet på mina grejer, att det kan vara sådan skillnad på fokus vs inte fokus. 

Totalt så var det en härlig weekend, vädret kan man inte göra någonting åt, vi hade det supertrevligt hos Kenneth och i augusti kommer i alla fall jag och Szolt tillbaka för att kämpa i de tre olika delmomenten på NATIVE Adventure Challenge 2020. 

Vill ni komma i kontakt med Kenneth på Gravarvågens fiskecamp så finns han på nummer: 

070–5208598. Man kan sy ihop alla möjliga olika paket, med eller utan fiskeguide, med eller utan mat mm. Vill man hyra kajaker så finns Nils i Östersund.

Text Manuel Dahlberg