Kajakfiskedestination Atlantkusten Frankrike
Kajakfiskedestination Atlantkusten Frankrike

Kajakfiskedestination Atlantkusten Frankrike

[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”4.16″ global_colors_info=”{}”][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”4.16″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.16″ custom_padding=”|||” global_colors_info=”{}” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”4.19.0″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” hover_enabled=”0″ global_colors_info=”{}” sticky_enabled=”0″]

Suget att testa nya vatten finns alltid hos fiskaren. Den inbitne kan knappt åka förbi ett vatten med bilen utan att fundera om det finns fisk i vattendragen längs vägen.

Vi publicerar vår bortgågne vän Jan Liskas läsvärda artikel från 2015. // Tommy L.

Jag fick en blodad tand för kajakfiske i havet i Norge förra året. Havet fascinerade mig från början, den skrämmande storleken på den, odjuren under din kajak, ibland lugn, ibland kraftfullt och rasande. Jag blev förtrollad av de fysiska kraven kajakfiske i havet ställer på dig. Det förändrar också i hög grad ditt tänkesätt, du känner dig liten och fisken känns större.

Efter att ha provsmakat kraften i havet och de olika fiskestilarna av fiske, Kom jag på mig själv över att fundera på att besöka andra platser i Europa för att fiska i det mäktiga havet. I vintras satte jag en plan på pappret. Målet var att göra Atlantkusten från Bretagne, Frankrike till Spanien. Mitt mål var att besöka två fantastiska händelser: The Sea Kayak Fishing Tour Stop i Concarneau, Frankrike och 1st International Open Championships i Kantabrien.

I denna artikel kommer jag att försöka att dela med mig av några grundläggande fakta om kajakfiske på Atlantkusten utanför Frankrike. Förhoppningsvis kommer det att ge dig en uppfattning om vad man ska förbereda sig för, om du skulle överväga resa till dessa delar.

Låt Först oss ta en titt på checklista för en sådan resa:

Kajak & tillbehör:
Du kommer att behöva en snabb kajak lämplig för fiske i havet. Minimum 12 fots kajak, sit on top är ett måste. Mitt kajakval skulle vara Cuda 14, Kraken 13,5 eller liknande, kommer du att fiska i havet och lugna flodmynningar, så jag skulle gå för lite standupability också, men det är en personlig preferens. Glöm kajaker som Big Tuna, Big Rigg, Predator eller Big Game II, skulle du vilja kämpa utanför flodmynningar. i pedal drivna kajaker tror jag att revolution 13 kommer att vara det bästa valet.

selec1-300x222.jpg

 •  Lista över måste ha tillbehör:
  Driftankare
  Leashes och remmar till allt
  Ekolod med GPS helst
  VHF-radio är ett bra val
  Kajakagn med stora hjul för sand
  WD40 att spraya alla kontakter i din elektronik (MÅSTE HA)
  Håv för havsabborre
  Ankare för fiske i flodmynningar

Fiskeredskap:
I dessa områden kommer det att vara mestadels fiske efter havsabborre. Det finns arter som kräver tyngre tackel (dentex i Spanien, hajar på vissa ställen i Bretagne och meagre (HAVSGÖS). Jag har liten erfarenhet av de andra arterna så jag kommer att fokusera enbart på havsabborren, genom ögonen på en primär sötvattens sportfiskare.

Spön:
Du kommer att använda två typer av beten mestadels: Mjukbeten och ytbeten. För mjukbeten behöver du ett känsligt spö som gör att du kan känna försiktiga hugg. Jag skulle gå för max. 2,4 meter. Kastvikt upp till 50 gram.

För ytbeten jag föredrar ett spö med mjukare aktion, ett styvt spö är inte en optimal lösning. Ytbeten är i allmänhet bäst fiskade med ett mjukare spö som laddas i mothugget av fisken, Det styva spöet kommer med stor sannolikhet att slita betet ur fiskens mun.

Du kommer att behöva två spön laddade med lämpliga beten. Det skiftar snabbt under havsabborrefisket och du behöver för att kunna växla från ytbete till softbait mycket snabbt.

Rullar:
Du har två alternativ, antingen en high end saltvatten rulle (Shimano Stella klass eller Daiwa mag förseglade rullar). Men jag skulle rekommendera att köra med 2 Daiwa Laguna rullar … sand och salt är skoningslöst och jag fick reda på att den billiga Laguna rullen hanterade villkoren i havet förvånansvärt bra, faktiskt bättre än min Stradic CL4.

Lina:
Huvudlinan: 0,12 i diameter flätalina. För tafsen ta 0,25 fluocarbon och 0,50 fluocarbon för fiske vid komplicerad strukturer. Du kommer ofta fiska vid vassa stenar … men de värsta scenarierna som du kommer att stöta på i flodmynningarna: är fiske i musselodlingar på stigande tidvatten detta kräver en hardcore fluocarbontafs, 0,50 är optimalt, Inte för styrkan men för nötningsbeständigheten. För fiske vid musselodlingar är det en bra idé att packa en 2,7 meters spö med tyngre action, du måste kunna bända större havsabborre från musslebankarna snabbt, och hålla fisken vid ytan.

selec13-300x234.jpg

Beten:
Du behöver korrekta immitations av följande arter: sardiner, ansjovis och tobis. Du kan också ta med dig immitations av krabbor, i flodmynningar är basfödan ofta krabbor.

Du måste vara beredd på olika villkor när det gäller vass och grässkydd. Du måste vara beredd att byta från jigghuvuden till vassskyddadkrok på nolltid beroende på hur mycket vegetation som flyter i vattnet eller om det finns bottenvegetation. En sista sak att ta hänsyn till är att havsabborren är verkligen ”picky” när det gäller storleken på beten, så vara redo för detta. Detta gäller särskilt för ytbeten. Som ytbeten du kommer att använda walk-the-dog beten. Gå på en vit färg som universal. Sardin för fiske i havet och ayu för flodmynningar. Ha minst 2 storlekar redo, detta är mycket viktigt.

Platserna:
Den franska Atlantkusten börjar i Bretagne. I Bretagne har kusten en hel del stenar, klippor, flodmynningar och halvöar. Längre söderut längs kusten minskar detta och du ser ändlösa stränder och en platt kust, där fisken är mycket svårare att hitta. -Å andra sidan, dessa delar är värd för större arter, nämligen meagre, en dag skulle väldigt gärna vilja rikta ffisket från kajak på dessa.

I Bretagne finns i princip två typer av scenarion som du kommer att fiska. I själva havet och flodmynningar. Låt oss titta på de villkor som du kommer att stöta på i flodmynningar först.

Flodmynningar:
Det finns många floder som rinner ut i havet, men det viktiga att lägga märke till om flodmynningarna är om det stiger i floderna med tidvattnet, något jag vagt visste om, men hade lite praktisk kunskap om innan min resa till Bretagne. En bra övergripande strategi är att börja nära havet innan inkommande tidvatten, på så vis kommer du lätt flyta inåt i floden med tidvattnet, precis som fisken … Och när tidvattnet börjar sjunka kommer det att ta din kajak med sig hela vägen till startpunkten. Den bästa tiden att fiska mynningar är när tidvatten koefficienterna är som högst. Flodmynningar ger också en plan B om vädret inte tillåter fiske utanför kusten.

Tips:
Titta efter grupper av multe, det finns det ofta en abborre ibland dem. Mitt mest framgångsrika bete i flodmynningar var ett walk-the-dog ytan bete i ayu färg (brun / grön / vit). Strömmen i tidvattnet är ofta väldigt stark, så det är en bra idé att vara redo att ankra i vissa intressant område och nöta av floden med ytbeten. Jag hade min största fisk på under slack strömmen, alltid i mitten av floden. Om det finns mussel- och ostronodlingar, är de verkliga hotspots. Men som sagt ovan man måste ha rejälare grejor till detta.

selec6-300x205.jpg

 Havets / kusten:
Först och främst.. är väderprognosen din högsta prioritet. Se upp för frånlandsvind, då det kan detta visa sig vara en dödlig kombination med havsströmmarna och tidvatten. Om du är osäker på förhållandena, gå in i flodmynningar och vänta på en lugn dag för att fiska på kusten.

De allmänna områden som du vill fokusera på är passageområden för fisk. Halvöar och punkter, särskilt i närheten av mynningar är de bästa områdena i allmänhet. På vattnet, är din första indikator måsarna … om du ser måsar jaga, paddla som en galning i den riktningen, det finns säkert havsabborre där! Du måste agera mycket snabbt beroende på vad ekolodet visar, när du ser en boll av bete med aktiv fisk runt det, måste du få ditt bete i vattnet omedelbart, 10 sekunder senare kan det vara för sent.

Dessutom, glöm inte din hörsel, jagande havsabborre göra stora plask eller avger ett sugande ljud som kan höras på ganska långt håll, det här är din uppmaning till handling!

Havsabborren rör mycket snabbt och det måste du också göra. Å andra sidan, en del havsabborre föredrar att inte jaga efter betesfisken, utan de använder en bakhållsstrategi i stället, dessa hittar du dessa vid enstaka stenformationer, runt förtöjning eller undervattens sanddyner vid stränderna.

Stora konkreta fläckar att fiska på är platåer en bit ut från kusten, men sådana fläckar är svåra att hitta, om du inte har en lokal guide.

Slutsats:
Kajakfiske i Bretagne, Frankrike, är en fullt utvecklad sport och det finns många många sportfiskare som fiskar från kajaker där. Det är bara rimligt … kusten är fantastisk och fisket är bra. Kajakfiske efter havsabborre är en stor sport, krävande och givande på samma gång.

Jan Liska

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]