Sportbrillor SE
Sportbrillor SE

Sportbrillor SE

Jag har lyckats leta rätt på en butik som är specialiserade på sportglasögon nämligen sportbrillor.se. 

Sportbrillor.se: Att köpa sportglasögon var omständligt och tidsödande eftersom det var svårt att hitta bra och funktionella sportglasögon på webben. Och ännu svårare i butik. Det saknades en handelsplats med ett brett sortiment av marknadens främsta varumärken, och framförallt, stor produktkunskap, bra vägledning och rådgivning om hur man väljer rätt sportglasögon för respektive idrott samt ett intresse för riktigt god kundservice.

Sportbrillor.se bestämde sig för att råda bot detta och har sedan starten även erbjudit receptslipade sportglasögon för dig som har ett synfel men fortfarande vill ha de fördelar som sportglasögon kan ge. Vi har under åren utökat vårt sortiment till flera andra produktgrupper men inte vår inställning till kompetens, vägledning och kundservice.

Efter lite mejl och chattkontakt bestämde jag mig för att besöka dom. De har ett hämtlager/showrom i Stockholm. Vill man besöka dom så är det bäst att avtala tid. Jag slutar tidigare på jobbet och hyr en sådan där elsparkcykel, ett perfekt färdmedel i Stockholm, 

jag svischar fram bland bilar och cyklister, jag blir irriterad över att mina glasögon immar igen. Väl framme blir jag välkomnad av Pelle och hans kollega Marcus. Jag får en härlig cappucino i handen och Pelle ber mig slå mig ner. Det som följer är lite intressant, inte alls som när man är hos optikern. Pelle frågar ut mig väldigt detaljerat vad jag ska ha glasögonen till. Inte bara att jag vill ha de till fiske, utan vilket avstånd, hur ofta, hur långt håller jag betet när jag ska byta bete osv.

Jag ger också mitt synrecept som jag har fått instruktioner av Pelle att jag ska ha med mig.

Jag börjar fundera och till slut så har jag rangordnat mina fritidsintressen då jag behöver glasögonen.

Det blir så här:

  • Mountainbike
  • Fiska
  • Vara ute i naturen
  • Skidåkning
  • Leta fiskespots
  • Tälta 

Pelle sammanfattar det hela med:

  • Skogen
  • Fiske

Pelle förklarar vidare att det som passar mig bäst är först och främst ett par progressiva glasögon. 

Progressiva glasögon har flera styrkor i samma glas. Det innebär att du kan se på olika avstånd utan att behöva byta glasögon. Ett progressivt glas har två styrkor. En styrka för att se på långt håll och en för att läsa. Mellan styrkorna ligger det en övergångsdel, där den ena styrkan övergår i den andra.

Pelle fortsätter att prata samtidigt som jag får påfyllning av kaffet. Han säger att Fotokromatiska bör du ha, vilket innebär att linsen automatiskt anpassar sig till olika ljusförhållanden genom att öka eller minska ljusinsläppet. 

sportbrillor-solsken.jpg

Till fisket och speciellt för oss kajak och båtfiskare så rekommenderar Pelle denna variant: Trivex Vantage: Denna unika lins har både fotokromatisk och polariserande egenskaper i en och samma lins. Polariserande egenskapen tar bort ljus i det horisontella planet vilket minskar/tar bort reflexer när man exempelvis är på sjön eller i miljöer med snö. Denna lins går från i princip klar till mörkgrå och passar perfekt för segling, vattensporter eller fiske. Notera att den polariserande effekten inte är aktiverad när linsen är i sitt klaraste läge. 

Tyvärr så har jag ett sådant synfel att jag inte kan få polariserade linser till mina glasögon. Men till de flesta fungerar det bra. 

Det blir ett par progressiva och fotokromatiska glasögon med en spegelbehandling som är lätt ljusbrun på glasögonen. 

Pelle tittar närmar på mitt ögonrecept och han fortsätter att fråga ut mig:

Till slut har han kommit fram till vilka styrkor jag behöver. Jag tänker:

”Varför är dom inte lika noggranna hos en optiker?”

Han förklarar vidare att de är specialiserade på idrottsglasögon, är man en maratonlöpare så vill man att glasögonen är lätta och att de sitter stilla.

Kör man Downhill på MTB så vill man att glasögonen sitter fast och inte immar igen. 

Fiskar man så vill man ha ett par glasögon som inte immar igen, att de är polariserande och fotokromatiska. Den linsen jag väljer går ut mycket på sidan vilket gör att den skyddar mot det irriterande blänket som studsar på vattenytan och bländar ögonen.

Då är vi klara med själva glasögonen nu gick vi in på bågarna. Jag förklarade att jag sliter mycket på mina prylar, jag vill ha något som inte går sönder. De ska inte gå sönder om jag sätter mig på dom. Pelle visar ett par bågar från Italienska RUDY Projekt, Bågen är tillverkad i flera sammansatta material (carbon, aluminum, magnesium, silcium and titanium) vilket gör bågen ultralätt och samtidigt tålig/slitstark. 

Pelle berättar också mer om linserna att de är gjorda av det högkvalitativa materialet Trivex.
Ett material som i grunden är utvecklad från kemiteknik och framtagen för militärt bruk. Det lätta materialet har den perfekta balansen av optisk prestanda, fysiskt skydd och hållbarhet i kombination med en överlägsen optisk klarhet. Kanon tänker jag.

Han går hårt åt bågen och han vrider och bänder utan att den går sönder. Perfekt tänker jag. Han visar också att man kan böja skalmarna beroende på vad man ska göra. När jag ska köra MTB så vinklar jag ner dom så de sitter hårt. När jag ska fiska så behöver de inte sitta lika hårt.

Den justerbara näsbygeln är tillverkad i glid fri och allergisäker silikon. Silikonet gör att sportglasögonen inte skaver och sitter på plats även vid svettiga förhållanden. 

Glasögonen finns också att välja i en massa olika färger:

Orange:Kontrasthöjande filter som ger bra kontrast, används vanligtvis vid mulet till lätt solsken, men även vid sämre väderförhållanden. Vid skytte används vanligen orange mot mål med öppen och jämn terräng.

Gul: Starkt kontrasthöjande filter som ger bra kontrast, passar för skymning, gryning eller sämre väderförhållanden.

Grå:
Grå filterfärg ger en bra komfort vid soligt väder och rekommenderas för ljuskänsliga personer. Färgneutral påverkan.

Grön:
En grön färg har viss kontrasthöjande effekt, förhöjer konturer och har neutral färgåtergivning. Lämplig för naturmiljöer med mycket grönt ljus såsom skogen och öppna fält.

Brun:Brun filterfärg ger en bra komfort vid soligt väder med viss kontrasthöjande effekt. För golfspelare ökar brunt kontrasten mot gräs och blå himmel.

Autumn Gold:Gul filterfärg med kontrasthöjande och fotokromatisk effekt. Denna lins är speciellt utformad för växlande siktförhållanden. Allt från molnigt/dimmigt till ljust klart väder, Den gula färgen ger bra kontrast vid skymning och gryning för att sedan ge ett behagligt ljus hela dagen oavsett väder. I sitt mörkaste läge är linsen mörkgrå.

Jag sitter där med min tredje kopp kaffe och funderar på varför jag inte har varit här tidigare, jag köper fiskeutrustning för flera tusen men glasögonen har jag inte prioriterat. 

De glasögonen jag har använt har en plastbåge med en hård bygel för näsan. De immar igen och är ömtåliga. 

Tittar ni efter nya solglasögon så missa inte sportbrillor.se. Bra service och bra produkter. Om ni har ”vanliga” solglasögon men ni har svårt att se den tunna 0,08mm linan när ni ska knyta om en tafs så säljer de en sorts tejp med styrka i nederkant så att man får som ett par läsglasögon, perfekt!

När ni funderar på vilka glasögon ni ska ha till fisket, titta närmare på Trivex Vantage det skulle jag ha valt om jag kunde. Där det både är polariserade och fotokromatiska linser.

I nästa nummer av kajakfiskemagasinet kommer mitt långtidstest ut av glasögonen och jag kan säga redan nu att jag har haft dom på mig när jag har varit ute med kajaken, ofta, de är så sköna, även utan den polariserade linsen.

sportbrillor.jpg

I våra livesändningar så är Pelle med i avsnitt #6 Titta gärna på det.

/Manne