För tredje året i rad arrangerar Nils från Native Sweden och Kenneth från fiskecampen Gravarvågen Native Open.  Nils säger: ”Det viktigaste för oss har alltid varit ”event” delen inte själva tävlingsdelen. Det ska vara ett tillfälle där likasinnade träffas och fiskar och pratar fiske under mycket trevliga förhållanden, det gör saken inte sämre att vi har bland Sveriges bästa fiskevatten för Gädda och Abborre”.

Årets event är uppdelat i tre delar:

Gädd stafetten: Fånga längsta gädda på valfritt vatten och valfri tid. 

Abborre stafetten: Fånga längsta abborren på valfritt vatten och valfri tid.

NATIVE Open 2020: Tävling under en dag med de tre längsta abborrarna och de tre längsta gäddorna på ett som vanligt hemligt vatten. Mao ingen preefish.

Personligen så är detta för mig årets höjdpunkt. De senaste åren har jag besökt Nils och Kenneth ett flertal gånger och jag har börjat att älska Jämtland med deras härliga vatten och vackra fjäll. Man sitter i sin kajak med en fantastisk natur runt omkring sig. Det som jag har kommit att längta till så mycket varje år är förutom de vackra vyerna är fisket! Ett helt galet fiske, varje år så bjuder Nils och Kenneth på nya outforskade vatten. 

Nära att sjösätta och vipps så är man ute på fiskevattnet. En hel fiske-vecka i helt galet bra fiskevatten, detta kommer blir roligt!

Söndag: Jag ankommer till Fiskecampen Gravarvågen på EM, Kenneth tar emot och vi tar en kaffe på trappen. Ska sägas att det inte är vanligt kaffe som bjuds på utan riktigt Norrländskt kokkaffe!

Jag installerar mig och förbereder mig för morgondagen. Jag är först på plats och vad jag har hört så kommer vi bara var 4-5st fram tills på onsdag då det kommer fler. 

Detta året är också speciellt eftersom Corona härjar. Nils och Kenneth funderade länge på om de skulle ställa in eller inte men de kom fram till att köra eventet i en mindre skala, med en del förhållningsorder. 

Måndag: Stafetten för längsta abborre och längsta gädda börjar. Vi är fyra ST som påbörjar stafetten, jag har hittat en liten sjö som jag testar, ca 10 abborrar och 10 gäddor plus en fin älg som står och dricker vatten blir behållningen för dagen. Vi får reda på kvällen att någon har fått en gädda på 107cm, bra start på stafetten. Abborre 41cm. Det som är roligt är att vi inte vet vem eller vart dessa har fångats.

Tisdag: Nu har det droppat in några fler deltagare och nu är vi 8st som tävlar och jag lyckas få en fin gädda på 111 cm, det borde räcka tänker jag och börjar fokusera på abborre. Jag lyckas inte klå 41cm och senare kvällen är det någon som fått en abborre på 43cm. Däremot får jag ett par fina abborrar runt 40cm. En längre gädda har också kommit upp på 113cm så min taktik att bara satsa på abborre går i stöpet. Det visar sig senare att det är Zsolt från Sanno Baits som tagit den fina gäddan på 113cm och det visar sig att bataljen kommer att stå mellan mig och Zsolt resten av veckan. Jag vet hur envis en Ungrare kan vara så jag förbereder mig på hårt motstånd och just nu leder han i gäddklassen och kanske abborre också, det vet jag inte.

Onsdag: Jag lägger om min taktik. Sovmorgon och vila hela dagen. Vädret under dagarna har varit varierande med regn och sol om vartannat. Nu ser det ut att bli sol hela dagen. Jag åker in till den lokala pizzerian och njuter av en rykande het calzone. Inget kan få en fiskar på ett så bra humör som bra mat!  Senare på Em sjösätter jag precis nedanför fiskecampen, och när jag tar det första tramptaget börjar det regna vilket det gör hela kvällen tills KL 21:00. Som tur är har jag torrdräkt på mig. Jag liear mig med fienden och möter upp Zsolt ute på älven, vi nöter abborre och det är ett perfekt ställe vi befinner oss på, djupt runt omkring med en uppgrundning till 1-2m djup med mycket gräs. Jag och Zsolt får sporadiska abborrar och även gäddor, vi får knappt några abborrar under 35cm. Mörkret kommer sakta, jag och Zsolt trampar tillbaka som ett nyförälskat par i solnedgången.

kaj1.jpg

Torsdag: Den här dagen gör vi en utflykt till Indalsälven, häftigt att testa lite nytt vatten.

Det är väldigt varmt och jag själv tror att gäddorna blir svåra, men på första kastet får jag en fin 50 cm gädda på en ÖoB Wobbler som jag fått av Hampus RAM som kom på en fjärde plats förra året. 

Jag skäms lite över betet, jag fiskar ofta med handgjorde beten som har karvats fram av någon av våra duktiga betesbyggare här i Sverige, jag hoppas att jag ska tappa både gäddan och wobblern. Wobblern sitter kvar. 

Jag nöter gädda och abborre men det är trögt. Jag fiskar runt en ö med fin nate och gräs, rätt som det så kliver det på en större gädda, den går rakt ner i gräset och spottar ur min jigg. 

Jag ser dammluckorna i andra änden av sjön och trampar dit och försöker få abborre men det är helt dött. Hm…..Varmt, stillastående, gäddorna måste stå djupt tänker jag. 

Sagt och gjort, trolling i ett par minuter sen tar det bara stopp, 118cm 10,6 kg. Nytt längd PB i kajaken och min tredje gädda över 10kg ifrån kajak, härligt. Jag sätter mig ner ett par minuter för att pusta ut. Gäddan har gått hårt åt min tumme som fick sig en riktig smäll tidigare på en veckas MTB i fjällen, ett trasigt ledband vid tummen och en plastskena så är det inte lätt att hantera en arg gädda på nästan 11kilo. Nu tänker jag att denna gäddan borde räcka för att ta mig upp i topp i gäddklassen. Nu gäller det att höja abborre, jag tänker att jag ska jigga abborre vid öarna och jag sätter på en mindre wobbler för att trolla efter abborrar på vägen dit. Smack, en gädda till, på drygt en meter. Nej, min händer klarar inte mer gäddor! Jag är helt förstörd, mina händer är såriga, min tumme värker, nästa gång jag kastar ut så darrar händerna och jag ber till fiskeguden, snälla inte en gädda till. Jag kommer till öarna och märker att det är helt dött så efter en stunds funderande så bestämmer jag mig för att avsluta dagen. Det är ju trots allt NATIVE Open imorgon, hem och ladda om. På kvällen äter vi en god middag med Corona avstånd och jag lägger mig tidigt. Det är inte så mycket att fundera på angående taktik eftersom vi inte vet om vattnet. Så jag somnar med ett trött leende på läpparna. Dock så försvinner leendet när jag kommer på att jag har en halvgalen Ungrare som jagar mig med en blåslampa, Zsolt! Han kommer satsa fullt ut på gädda imorgon. Till sist så somnar jag.

Fredag: Idag är det tävlingsdag, NATIVE Open 2020, tre abborrar och tre gäddor. Stafetten tar paus och den avslutas imorgon. Varje år så har Nils och Kenneth bjudit på ett nytt hemligt vatten som ingen har fått fiska på innan, detta ställer högre krav på fiskaren. På många andra tävlingar är det preefish på en ellr två dagar. Nu kommer vi till ett helt nytt vatten utan preefish. Denna typen av upplägg tycker jag om. Det ska vara svårt!

Efter frukost och Corona anpassat kaptensmöte så åker vi i karavan efter Nils till det nya vattnet. Starten går KL 09:00 och alla verkar grymt laddade. Jag är lite bekymrad över vädret. Det ska bli stekhett och ingen vind. Nils tutar igång NATIVE Open 2020 och av de totalt 15 tävlande så sticker 4-5st upp till höger i sjön och resten tar samma väg som jag är på väg åt. 

Vi trampar under bron och jag tänker att hit måste jag tillbaka för att se om det finns några fina abborrar men jag fortsätter. Jag trollar med ett spö längs med en djupbrant. Jag lägger mig precis så att betet går där jag tror att det är störst chans för gädda. Smack säger det efter bara 15 minuter och en fin 79centimeters gädda visar sig. Strax efter så hoar en medtävlare på Nils och Kenneth i följebåten, aha, han har fått en större gädda tänker jag och förstår att området vi är på är hett som lava!

Jag fortsätter fiska och lyckas få en till på 69centimeter. Det går bra för mig med gäddfisket, men går det bra för mig så brukar det gå bra för alla andra, den teorin visar sig vara fel. jag spinnfiskar mest med en hemmamålad Buster Jerk och efter inte alltför lång tid har jag fått 6st gäddor och tappat två, allt detta innan KL 12:00. Med gäddor på: 69,79,89cm tänker jag att det är bäst att gå över på abborre.

Men jag tror också att de flesta fiskat bra på gädda så jag är inte alls säker på att jag ska komma topp tre. Jag trampar tillbaka till bron och ser Värmlands Tony där, mitt redan bra humör blir ännu bättre när jag pratar med honom, vem kan inte älska de som är från Värmland?! 

Det ska visa sig när tävlingen är över att han dominerade på abborre. Han kom totalt 3a i tävlingen med en fin svit på abborrar som alla var 40cm. Tyvärr fick han bara en gädda. Hade han fiskat fullt på gädda så hade han tagit hem allting. Efter lite taktiksamtal med honom så nöter jag också abborre, tyvärr knäckte jag inte koden just där utan jag drog vidare och hittade ett fint gräsbälte på ett djup av 1,5 – 2m, Perfekt tänker jag och runt Kl 15:00 har jag två abborrar på 30 och 41cm jag nöter och nöter efter abborre men det går inte att peta upp någon mer utan jag trampar in i mål 16:59. Jag tror inte att det räcker till seger men efter samtal med de andra så verkar alla utom jag ha haft svårt med gäddorna. 

kaj2.jpg

Lördag: Avslutningsdag och sista dagen för stafetten, just nu leder ”någon” med en gädda på 118cm och en abborre på 46cm. Zsolt vet att det är jag som har fått gäddan på 118cm och jag vet att Zsolt har abborren på 46cm. Vi går ”all in” på respektive art. Jag tar bara med mig abborre prylar och Zsolt går stenhårt in för gädda. Det riktigt kokar om min Ungerska vän, han ser otroligt fokuserad och det är det som jag tycker är så roligt med tävlingsinslag. Man fokuserar otroligt mycket under en dag.

Jag börjar i en vik där jag fått fina abborrar förut men det känns inte bra så jag trampar vidare till nya ställen som jag inte varit på förut. Jag kör med spinnare, blades, jerk, wobbler, jigg och helt plötsligt hittar jag rätt, jag får en fin abborre på 43cm. Rätt som det är så bugar sig spöt och det blir en härlig fight, jag tror att jag har fått samma eller lite längre än Zsolts 46cm. Jag håvar och börjar greja med mätbrädan. 45cm! 1cm ifrån. Samtidigt utspelar sig ett helt annat scenario som jag får berättat för mig senare. Zsolt gör allt för att bräcka min 118cm gädda, han nöter och nöter och rätt som det är så kommer det upp en skugga brevid kajaken som missar hans bete. Zsolt uppskattar den till över 120cm. Ställningen ändrar sig inte utan jag tar hem Gäddklassen på 118cm och Zsolt abborre klassen på 46cm.

Resultat NATIVE Open 2020:

1aManne308
2aZsolt289
3aTony205
4aJimmie191
5aGöran184
6aMats155
7aJonas113
8aJohnny111
9aHampus108
10aAndor76
11aBenjamin64
12aOlle37
13aLinus26

Jag är supernöjd med veckan. Det är tufft både mentalt och fysiskt att fiska så länge i sträck med så mycket fokus. Expeditions känslan gillar jag skarpt, på fiskecampen finns det varken el, rinnande vatten eller täckning till mobilen. Allt detta gör att man blir lugn inombords.

Jag fick över 50st gäddor på en vecka och det var inte många som var mindre än 50cm. 

Abborre fisket var också bra, bara på NATIVE Open (en dag) så kom det upp 8st över 40cm.

Jag ser fram emot nästa år utan en Covid-19 anpassning och jag med flera tyckte att detta upplägg var ett roligt sätt att fiska på. Det kommer säker några överraskningar tills nästa år. 

Jag hoppas även att jag ska få se björn vilket några fick, helst en björn på land och jag i en kajak.

Tack till sponsorerna MM, Sannobaits, RAM, NATIVE Sweden och Fiskecampen Gravarvågen.

Text Manuel Dahlberg