Icross 3000 & 1610 i test
Icross 3000 & 1610 i test

Icross 3000 & 1610 i test

Icross 3000 & 1610 i test

Vattnet är alltid grönare (bättre) på andra sidan. Det var lite så Adams tankar gick när han skapade Icross. Han ville nå de där fiskade platserna där ingen annan fiskat.

Nu har jag testat både den lilla 1610 och den stora bjässen 3000.

Icross är uppblåsbara farkoster byggda efter samma princip som en Sup-bräda men anpassad för fiskare. Jag har under åren testat Sup:ar för både fiske och paddling i olika kvaliteter och Icross hamnar i den övre änden när det kommer till kvalitén.

En av fördelarna som Adam inte hade listat men tänk på vid tillverknings processen är att de är vulkade istället för limmade. Detta ger en bra livslängd och en mindre miljöpåverkan. När de är uppblåsta så blir de stenhårda och det är svårt att tro att de är uppblåsbara. För fiskaren som  inte kan förvara en fullstor fiskekajak så är detta ett vettigt alternativ.

Naturligtvis är så pass lätta farkoster vindkänsliga men jag upplever att båda två klara hyfsad vind. Ett litet ankare är dock alltid bra att ha med både vid fisket men även att snabbt kunna peta i vid fångst av bättre kaliber. Att bli släpad av en fisk är i början rätt spännande men när det bär in i grenar och vass blir det mindre roligt och ångesten över att tappa sin fångst tar över. 

Stolen fästs snabbt med remmar på var sida och sitter riktigt stabilt. Stolen har ett högt ryggstöd och är bekväm i sin konstruktion. Det är inga problem att spendera en lång fiskedag i stolen. Båda modellerna är riktigt stabila och i sittande läge måsta man kämpa för att kunna vicka. 

Icross 1610

Om vi börjar med den minde Icross 1610 så är den med sina 7 kg ett flytetyg som är lätt att ta med sig till vatten som aldrig sett en båt tidigare. Med en bra bärsele som jag testat att bära med uppför kanten av Fulufjället och hela vägen upp på fjällplatån. Selen är enkel att fästa i d-ringarna och bekväm att bära. 

Jag som är en van sup-paddlare kan stå på den lilla men kanske inte rekommenderar det för den ovane. 

Eftersom den är så pass kort vobblar den lite i sidled vid paddling men paddlar ändå med lätthet rakt framåt, då varje paddeltag utan motstånd rätar upp 1610:an

Denna modellen kommer till sin rätt i mindre sjöar och åar eller om man vill kunna korsa vatten. Stilla dagar fungerar den även i lite större vattendrag.

Fakta ICROSS 1610 

Mått 160x95x20 cm

Två paddelhållare en på var sida

Eva halkskydd

Bärremmar, D-ringar på undersidan för att fästa remmarna

D-ringar för stolsfäste

Dubbel Action pump

Reparations sats

D-ring i fören

Elastiska linor för att kunna fästa t.ex en drybag

Elastiska linor i fören för att kunna säkra upp till 3 spön

Kapacitet: 200 kg 

Vikt 7 kg 

Icross 3000

Den väger snäppet mer än sin lillebror men med bärväskan så är även denna enkel att få med sig på äventyr långt bortanför asfaltskanten. 

Att stå på denna och fiska är inga problem. Stadig som en brygga. 

3000 modellen har en styrfena under som är vanligt på supbrädan och detta gör att brädan driver på riktigt rakt vid paddling och den hjälper även till något vid vind och drivande fiske. Vid sittande fiske måste det vara omöjligt att vicka denna då storleken gör den extremt stabil.

Denna storlek är mer jämförbar med en kajak och den är riktigt bra i jämförelse med många andra fiskesupar jag testat under åren.

I nedpackad form i ryggan som kommer med är den som en större ryggsäck och med en vikt på 10 kilo är den ett riktigt bra och flexibelt alternativ till kajaken

Det är inte den snabbaste sup-varianten jag paddlat men som med alla uppblåsbara flytetyg så ger den ett lågt motstånd och man orkar paddla heldagar utan större besvär.

Nu klarar vi lite större vatten och mer vind. Är du på jakt efter en kajak som inte tar plats vid förvaring, låg vikt och stabilitet så är detta en modell som noga bör övervägas. Perfekt att ta med när du vill vara mobil, men även att ha vid sommarstugan, där barnen kan leka med den under dagen, frugan ta en paddeltur eller yoga på den och du själv kan glida ut på sjön för en fisketur senare på kvällen. 

IMG_7135.jpg

Fakta ICROSS 3000

Mått 300x95x20 cm 

Två paddelhållare en på var sida

Eva halkskydd

Bärremmar

D-ringar för stolsfäste (upp till 2 stolar)

Massor av D-ringar

Elastiska linor för att kunna fästa t.ex en drybag

Dubbel Action pump

Reparations sats

Löstagbar styrfena

Kapacitet 300 kg 

Vikt 11 kg 

Text och foto Tommy Lönnebacke