Framtidens kajakfiske eller ”Var det bättre förr”?
Framtidens kajakfiske eller ”Var det bättre förr”?

Framtidens kajakfiske eller ”Var det bättre förr”?

Vart är kajakfisket på väg? Hur kommer framtidens kajaker se ut? När jag började kajakfiska så var en av de stora grejerna att kunna släpa sin kajak genom eländig terräng, komma åt vatten jag aldrig har gjort förut. Jag gjorde egna speciallösningar precis så som jag ville ha det. Det var fula hemmasnickrade lösningar, det var inte vackert men det fungerade.

Idag kan man köpa en färdig plattform, det finns färdiga lösningar för allt, paddelhållare, kaffekoppshållare, inbyggt utrymme för både batteri och ekolodsgivare, det finns till och med hjul till kajaken som man fäller ut vid transport och sedan tar upp dom vid sjösättning. Ankra med ankare behöver man inte fundera på utan det är bara att ta fram fjärrkontrollen till sin Power Pole Micro Anchor och vipps” så har man ankrat. Garmins panotix ekolod som har funnits ett tag tar fisket till en ny dimension, det såg vi inte minst på ett av avsnitten i Söders Sportfiskes produktion ”Predatorfight Gösavsnittet där hälften av lagen hade Garmins system och den andra halvan inte hade det och de blev utskåpade. På Kayakstores online tävling är det numera tillåtet att använda elmotor. Världens dyraste fiskekajak finns nu att köpa för ca 85000:- ”Tyr Fishing Kayak” tillverkade av Apex Watercraft. https://apexwatercraft.com/ 

Jag är själv kluven till detta och jag tror många tycker som jag, jag älskar utveckling, jag dreglar när det kommer ut nya ekolod med nya funktioner, men någonstans gnager det en känsla av tomhet. Jag kan sakna en känsla som jag inte riktigt kan sätta fingret på. Jag tror att det är att vi som människor inte vill ha det för lätt, det ska vara lite jävligt, det ska kosta på för att få njuta. Jag tror inte att vi känner någon stimulans när det är för lätt. Nu kan man köpa sig ett färdigt paket, monterat ekolod, lanternor i kajaken, en stol som är perfekt anpassad för dig, bara att sjösätta och börja fiska och hur bekvämt som helst.

När den första NATIVE Open tävlingen gick av stapeln upp i Östersund så var inte mina förutsättningar de bästa. Jag flög upp och jag kunde såklart inte få med mig så mycket beten och spön som jag ville ha, jag hyrde en kajak, jag lånade ett ekolod som inte var uppdaterad med några kartor. Jag hade glömt mitt ankare, Mao det var lite råddigt och inte de bästa förutsättningarna men jag vann hela tävlingen. Vad berodde det på? Att jag fiskade bättre är alla andra eller att alla övriga inte fiskade lika bra? Som alltid med tävlingar så tror jag att det är till 75% skicklighet och erfarenhet, hur duktig man är helt enkelt, de resterande 25% tror jag är tur. Man har rätt bete i rätt färg på rätt djup på rätt tid. Erfarenhet eller tur? Jag vet inte men jag vet att det inte berodde på utrustningen.

Minns fortfarande än i dag när en tävlande i Tommy Lönnebackes tävling i Dala Floda avgjorde tävlingen 30 sekunder efter start. Han sjösatta först av alla, han paddlade ut i sina jeans, ingen håv, ingen tafs, lånad kajak. PANG, en 1 meters gädda kliver på. Tack för kaffet, tävlingen avgjord, ingen annan fick större fisk den dagen, tur eller skicklighet? Berodde det på utrustningen? Nja. Eller hade han fiskat ännu bättre med en färdig kittat Hobie Pro Angler 14 med 360 system och Lowrance Livetarget ekolod?

Jag är helt övertygad om att man fiskar som bäst när det är lite jäkligt, då skärper man till sig som människa. Allt ska inte vara perfekt och tillrättalagt.

Jag har tävlingsfiskat en hel del och sett en tendens, de flesta som börjar tävlingsfiska fiskar bra de första tävlingarna men sedan fiskar de sämre, för att sedan fiska bättre igen, vad beror det på?

Jag tror att i början ha de inga krav på sig själva, de ställer upp för att de är roligt, sedan blir de påverkade av alla andra med sina 10st betesboxar sprängfyllda med beten och flashiga ekolod.

De köper på sig mer och mer och glömmer av själva fisket.

Men tillbaka till framtidens kajakfiske, kommer utvecklingen plana ut? Jag tror inte det, jag tror att inom en snar framtid har vi vattenjet kajaker som har en toppfart liknande Tobias Fränstams båt, vi har alla liknande Garmins ekolod och självklart har vi en liten vattentät drönare som har en flygtid på 8 timmar, perfekt för tävlingar. Drönaren kan inte bara spana på dina spots utan även lägga sig 20 meter ovanför din värsta konkurrent och spionera. Det finns redan en framtagen vattenskoter som är fiskeanpassad och steget till kajak är inte långt.

Kommentera gärna på Kajakfiskemagasinets facebook sida!

/En kluven Manne.