Då har det gått en vecka sedan jag kom hem från Fiske campen Gravarvågen och för mig och många andra så var detta års höjdpunkt. Eventet är upplagt så att man kan komma när man vill och fiska vart man vill och vilka tider man vill. Det är alltså inte en vanlig fisketävling utan här är det mer på ett lättsamt sätt. Men det är också en traditionell tävling som brukar gå på fredagen och då är det de tre längsta abborrarna och gäddorna man tävlar i. Allt på ett lättsamt sätt och fokus på det sociala.

Fiske campen drivs av Kenneth som fick hjälp av Pål under veckan. Kenneth erbjuder fiske och jaktguidningar. Från och med i år så finns det också 4st fiskekajaker att hyra. Fiske campen är spartansk så man får spara in lite på duschandet och laddandet av batterier men det finns tvättmöjligheter och Kenneth drar i gång ett elverk på kvällarna.

I år kom jag redan på lördagen eftersom det spöregnade i Åre där jag befann mig, jag drog ut en kort tur redan då och fick ett par fina abborrar och gäddor. På söndagen åkte jag i väg till Indalsälven, jag älskar älv fiske! Det är helt underbart att sakta driva med strömmen och fiska av fina gräs bälten. 

På måndagen började själva eventet med abborre och gäddstafetten, fånga den längsta abborren och gäddan tills på lördag. Jag hade satt upp som mål att rikta in mitt fiske på enbart riktigt stor gädda. Mitt förra rekord häruppe är 118cm och jag skulle verkligen vilja komma över 120cm. Det blev mycket nätande för min del. 

Detta år var det fortfarande Covid-19 restriktioner så Kenneth hade satt maxtaket till 20st deltagare och de flesta kom tidigt på veckan. De hade ordnat så att man åt frukost i ladan där man gjorde sitt lunchpaket och plockad ut sin middags matlåda som var fryst, perfekt då håller det bra i värmen. 

Matlådorna var tillagade av den duktiga kocken Erik som även stod för grillfesten på lördagen.

Med detta sätt kunde man välja mer vilka tider man skulle fiska och i början på veckan la jag upp mitt fiske så att jag började fiska runt lunch och höll på till 22–23 på kvällarna.

Just en sådan kväll när jag gäspandes körde hem mot fiske campen så ser jag plötsligt en björnunge lufsar över vägen, magiskt.

På onsdag så överraskade Hampus från RAM och Kenneth med en extra insatt tävling, längsta gäddan och längsta abborren under dagen. Abborre klassen tog duktiga Adam Wiking hem med en fin 52cm abborre. Fredrik tog hem gäddklassen med en 108cm fin älvgädda. 

Adam berättar:

”Jag tappade två innan som var betydligt större, både längre och högre. Jag trodde att jag hade bränt mina chanser den dagen då, men lyckades fånga den här i stället. Den fajtades dock inte alls lika hårt som de andra och var ganska mager. Att fånga en 52: a under en tävling i inlandet kanske inte tillhör vanligheterna”

Fredagen var vigd åt en dagstävling nämligen RAM Nordic Open 2021. För 4e året i rad lyckades arrangörerna vaska fram ett nytt okänt vatten för alla deltagare. Detta tycker jag och många med mig är en verklig utmaning, ingen preefish och inga färdiga spottar man kan åka till. När starten gick så trampade många i väg medan jag tog det lugnt, hällde upp en kopp kaffe och funderade på vart det skulle vara bäst att dels fylla papperet, dels få större fisk. Jag tänkt att abborrarna vore bra om jag bara kunde fylla papperet snabbt med 3st, sagt och gjort, jag slö trollade sakta då jag får syn på ett näckrosbälte mitt i sjön. Jag kör runt ett varv och lokaliserar ett stort stim med abborrar i en stor klump, 10 minuter senare har jag fått över 20st abborrar, jag kunde inte sluta fiska på dom, det högg nästan hela tiden. Efter att jag fyllt papperet med tre ST abborrar, 23,23 och 25cm så tar jag fram smörgåspaketet och tar en kaffe till.

Nu var det dags för gädda, Johnny Thörnqvist slår följe och vi småsnackar och funderar på vart gäddorna kan hålla hus, rätt som det är så ser jag att vattnet ändrar färg och ekolodet visar att det är fullt med gräs, finns det gräs så finns det gäddor tänker jag, sagt och gjort, vi börjar fiska. Det dröjer inte länge förrän Johnny får en 60cm gädda. Jag kämpar med att hitta rätt beten som inte fastnar hela tiden i gräset men ändå går nära och i gräset, jag nöter med Salmo Slider och Westin swim och smack så hugger en 62 cm gädda. Jag är inte supernöjd med läget eftersom det blåser kraftigt och för en dag sedan råkade jag tappa i mitt ankare, utan ankare i blåsten var inget vidare. Jag beslutar mig för att trampa upp till en kant av stenar som skyddar lite för vinden, det visar sig att det finns fina luckor mellan stenarna och gräsbältena, ett gäddeldorado! jag nöter och nöter och efter ett tag så har jag en fin 84cm gädda. Tiden rinner i väg, jag vet att om jag inte fyller papperet så har man ingen chans i tävlingen. Detta visste jag inte nu men inte långt ifrån mig låg Roger och fiskade, Roger som jag har fiskat mycket med och tävlat med på många tävlingar. Just nu så hade Roger fyllt sitt papper och skulle komma att vinna tävlingen. Hans abborrar mätte: 25,25 och25cm och gäddorna mätte: 64, 76, och 82cm. Mao helt ok gäddor. Jag fortsätter att nöta och till sist så bugar sig spöt ordentligt, Yes! Tänker jag, det här är en ordentlig gädda. Det är bara 30 minuter kvar på tävlingen och följebåten kommer mot mig när de ser att mitt spö bågnar av gäddans vikt, jag drillar lugnt och stilla och tänker, snälla sitt kvar, snälla, snälla. Precis när jag får fram håven och ska håva så ser det ut som gäddan spottar ut mitt stora gummibete, jag hinner precis få fram håven och madamen slinker in över kanten, ”YES ropar jag”! Följebåten godkänner gäddan på mätbrädan till 95cm. Jag släpper tillbaka skönheten och trampar tillbaka mot mål.’

Det finns inget mer tillfredställande när man har lyckats knäcka koden snabbt och lyckas fullfölja planen och hålla fokus en hel dag. Det är lika härligt som det är knäckande när man tror att man har rätt gameplan och det inte hugger alls, då finns det stunder som man vill sälja allting och börja med boule eller någon annan hobby. det är det som jag tycker är tjusningen med fiske och att tävla i fiske. Jag tror att det är 70% rutin, erfarenhet och kunskap, 20 % instrument och 10% tur.

Resultatet på RAM Nordic Open 2021:

AbborreAbborreAbborreGäddaGäddaGädda

Manne 23 23 25 62 84 95

Roger 25 25 25 64 76 82

Tony 26 34 36 46 47 52

Adam 0 0 0 77 80 80

Jimmy 23 27 33 74 78 0

Det visade sig i efterhand varit lite svår fiskat, Adam Wiking som är otroligt duktig på abborre och under tävlingen inte fick någon hade sin förklaring till att han riktade in sig bara på gädda.

Fredagskvällen blev väldigt lugn för min del då jag hade fiskat sex dagar på rad och uppladdning inför lördagen var i full gång. Då var det nämligen Kayakstores online tävling med 5st längsta abborrar som deltagarna skulle skrapa ihop. Jag jagade runt i Kenneths förråd och hittar till slut en 10 kilos blyplätt, det får duga som ankare, och det visar sig vara en framgångsfaktor, lördagen visade sig bli en väldigt blåsig dag men på alla ställen jag fiskade så låg jag tvär still. Jag gick ut ganska tidigt för att känna på vattnet var planen men jag försov mig en timme, första kaffekoppen bjuder supertrevliga Tony på där vi sjösätter kajakerna. När starten går i kayakstores tävling 07:30 dröjer det inte länge förrän jag har den första abborren i håven. Jag får totalt två ST i viken där jag fiskar men jag tror att man måste få 5st över 40cm för att kunna ligga i toppen. Mina abborrar ligger mellan 35-37cm men jag måste öka längden. 

Jag trampar vidare och en bit bort ser jag Roger som står och kastar ifrån hans nya favoritkajak, NATIVE Ultimate FX Propel, jag ringer till hon om och frågor om jag får komma dit, jajamän säger han.

Trampar dit och när jag nästan är framme ser jag på instrumentet hur fint stenbotten kommer fram, perfekt för abborre tänker jag och kastar i väg min jigg, Fisk! Ropar jag, drillar en fin 40cm abborre, det kanske inte det bästa introduktionen man ska göra hos sina fiskevänner.

Jag ligger kvar, fiskar och pratar med Roger, men runt lunch verkar fisket droppa, vi får några abborrar men det är verkligen trögt. Jag tänker tillbaka hur det har blåst de senaste dagarna, jag bestämmer mig för att byta plats till ett ställe där vinden legat på länge. Där ligger jag kvar resten av dagen och lyckas höja mina abborrar till: 36,37,38,39 och 43cm. Det räckte till en 4e plats i Online touren. Trevligt att de fått till en Online tour i dessa Covid-19 tider. Utmattad och helt slut trampar jag tillbaka till isättningsplatsen. 

På Fiskecampen har vi i Team NATIVE avtackning för Nils som flyger till Spanien veckan efter. (Enkelbiljett) Lite sorgligt är det allt. Tack Nils för att ni har stöttat mig!

Bild 5059

Kocken Erik har varit på plats ett tag och förberett grillfesten men först prisutdelning. Som vanligt så får alla deltagare priser och prisbordet bestod av fina priser från RAM, beten från Sannobits och Stambaits, utrustning på Brunflo Sport & Fiske samt presentkort från både NATIVE Sweden och Fiskecampen Gravarvågen. Roger från NATIVE Sweden hade även sponsrat med en flytväst till ”oturskategorin”.

Gäddstafetten vann Emanuel med en gädda på 108,8cm Det stod mellan honom och Fredrik som fick en på 108,4cm. Grattis Emanuel!

Abborre stafetten tog Adam hem med råge, han slog till med en abborre på 52cm samt två till fina på 46cm. Grattis Adam!

Det fanns en till tävlingsgren, nämligen ”oturspriset” som ”premierar” de som har haft lite otur under eventet.

Det stod mellan mig, som körde sönder släpet på vägen upp till Gravarvågen, Olof som vurpade när han skulle dra upp kajaken och fick en krok i handen, men det gick till Pasi som välte med kajaken när han sträckte sig efter sina solglasögon. Grattis Pasi som vann en flytväst från NATIVE Sweden.

Totalt fick jag ihop ca 50 timmars fiske och som vanligt är det roligt att träffa och prata med alla likasinnade med samma passion för kajakfisket. Tiden på campen är alltid lika givande, många står och pratar om fisket, diskuterar olika lösningar man har gjort på sin kajak. Fiske Gustav Nörd med sin parkamrat Olof imponerade med deras ekipage, en tvårummare med loftsäng, kamin och kök i ett tält, kan inte bli bättre. Missa inte att följa deras fortsatta resa till Norge och Lappland Pike!

Ni som är sugna på ett annorlunda upplägg, med fokus på det sociala, häng med nästa år eller varför inte flyga upp till Östersund och hyra en kajak en helg?! Hör av er till Kenneth.

Och ja, fisket och omgivningarna är otroliga. På kayakstores abborre tävling kom 5st deltagare av topp 10 från området där vi fiskade i och hann som vann Kayakstores tävling var Göran som tog det hela på ett avslappnat sätt:

”Jag gick ner vid 0900 tiden till kajaken fiskade några timmar och sen trampade tillbaka” han höll på att missa att han skulle skicka in bilderna till tävlingen, grattis Göran till din 1a plats!

Tack till alla sponsorer: NATIVE Sweden, RAM Nordic, Sannobaits, Stambaits och Brunflo sport och fiske.

www.nativesweden.se

Gravarvågen Natur och Fiske

www.ram-mount.se

www.sannobaits.se

www.facebook.com/customluresbystambert

www.brunflosportochfiske.se

Text Manuel Dahlberg