Julgäddan
Julgäddan

Julgäddan

Dagen före julafton mötte jag upp min vän Jan Ekebjär vid Österdalälvens strandkant i vad vi kom överens om skall bli ett litet event och en tradition.

Väderprognosen hade lovar mulet men en hel plussgrad. Som vanligt är inte prognoserna att lita på så vi fick rejält med sol och det var välbehövligt efter veckor i mörker. Vattentempen låg strax över under två grader

Vi bestämde oss för att trolla uppströms och om vi hittade någon som helst aktiv fisk skulle vi stanna och spinnfiska. Efter 3 kilometers paddlande så hittade vi ett gigantiskt stim betesfisk och bestämde oss för att nöta av detta tills det var dags att återvända innan den korta dagen tar helt slut.

Vi såg en del predatorer stå limmade emot botten på lodet men ingen var i bitar-tagen. Efter en hel del trixande och en kopp kaffe så landade dagens resultat på ett ynka varsitt försiktigt hugg.

I december och januari är Dalälvens vatten kallt och huggperioderna extremt korta och idag missade vi den. Men lite sol och frisk luft i fiskekajaken är bättre än en dag i midvintermörkret inomhus.

Nu har det äntligen vänt och dagarna blir långsamt längre och enligt almanackan startar en ny säsong imorgon

Tommy Lönnebacke