Mat i Kajak

Admin

För mig är en kajakfisketur inte bara fiske, för mig är det naturupplevelsen, träning, umgänge och en trevlig stund då man njuter av en god måltid.

Jag ska börja med att säga att jag inte är så värst petig med maten, MEN, för mig är maten viktig. Jag skulle aldrig kunna gå och köpa frystorkad mat. För det första är det dyrt och för det andra så är det inte gott. Förresten om det är gott vet jag inte för jag har aldrig provat, men jag kollade vad det kostar och påsarna ligger på 65 – 120:-/förpackning. Jag köper att det är enkelt för det är det verkligen. En liten påse, tillsätt vatten, koka upp och klart. För mig handlar det inte om att det ska vara enkelt. Jag tycker om att laga mat i naturen. Jag har också sett kajakfiskare som kommer med en Statoil sallad, den har jag iofs inte heller smakat på men jag får rysningar när jag ser en sådan.

Inför planeringen av en veckas fiske i Norrland med en kompis så lade jag ner lika mycket tid på menyn som betesvalet. Min planering startar i kokböckerna, använder mig flitigt av böckerna: ”PÅ en låga” och ”kokbok för friluftskockar”.

Eftersom vi ska fiska i en vecka så tror jag det är viktigt att äta god mat, den ska inte bara smaka gott utan även se gott ut. Det finns inget bättre när det spöregnar än att få en god varm, het måltid i händerna, om det har nappat dåligt så är det ännu viktigare med bra mat.

Utrustning:
Jag rekommenderar starkt att gaskök som drivs med butan. De där 70 tals friluftsköken som det tar 10 minuter att koka en liter vatten på, de kan man lägga tillbaka i förrådet. Ett kök kostar runt tusenlappen och med en stekpanna och en kastrull så har man det man behöver. Köp till ett par burkar där man förvarar olja, salt, peppar mm i så är du på banan. Tändstickor att tända med kan du också slänga, använd tändstål istället. Jag använder teflonpannor vilket underlättar disken och det är också lättare att steka om man har glömt smör/olja.

Måndag:
Raggmunkar med bacon och lingonsylt.
Jag gör klart själva smeten på morgonen och häller i en påse. Den rivna potatisen lägger jag också i flaskan. Nackdelen med det är att potatisen ser lite tråkig ut men det är inget att göra åt.

Väl vid tillagandet använder jag mig av två brännare och två st stekpannor. Till raggmunkarna har jag en liten teflonpanna ca 8cm i diameter där jag får perfekt runda raggmunkar.

Baconet/sidfläsket steker jag i den andra stekpannan. Jag brukar steka baconet lite före och fettet jag får därifrån steker jag raggmunkarna i.

Servera rykande varma med lingonsylt och en kall alkoholfri öl till.

Tisdag:
Musselpasta.
Denna rätt är otroligt god. Man börjar med att koka spagetti och efter det fräser man en vitlöksklyfta och musslor, när de har fått färg så tar du i tärnade tomater och grädde. Låt det koka upp och i slutet häller du i spagettin och toppar med persilja. Doften som sprider sig från denna kan få vilken kajakfiskare som helst på bättre humör. Tror det är viktigt också med en sådan rätt i början på veckan. Man lägger lite grund för hela veckan.

Onsdag:
Latinamerikansk gryta.
Denna grytan är het och smakrik. Börja med att koka de röda linserna och två st morötter som är tärnade, i med en hönsbuljong också. I stekpannan fräser du på färsk chili (i mitt fall blir det ”Habanero Rio som är en medelhet habanero med en smak och doft som är en av de godaste jag har smakat) samt ölkorv som är tärnad.

När linserna är klara efter ca 10 minuter så häller du i chilin och korven i kastrullen. I med mycket lime och toppa med vårlök och koriander. (Det finns motståndare till linser men glöm era mammors försök när ni var små, det här blir en het härlig gryta som för dig till Latinamerikas djungler).

Servera detta med Quesadillas. Det är tortillabröd fyllda med ost. Stek utan olja snabbt, skär sedan upp i bitar, perfekt att doppa i grytan.

Torsdag:
Manne kokos wok.
Denna rätten brukar jag förbereda hemma. Fräs lagom stora kycklingbitar i en blandning av chili och ingefära. Frys ner bitarna. Om det är en varm sommardag så är det perfekt att ta fram dessa på morgonen ut frysen och vid lunch så har de tinat och är beredda att hamna i din mun.

Koka två st tärnade morötter i vatten med hönsbuljong. Fräs samtidigt röd paprika som är tärnad och sockerärtor. I stekpannan tar du också en klick röd curry.

När morötterna är klara så häller du i kokosmjölk, paprikan och sockerärterna, låt koka upp snabbt tillsammans med dina 3 minuters nudlar. Lägg i kycklingbitarna så de blir varma.

Klart.

Fredag:
Pannkakor med sylt.
Förbered smeten hemma och häll i en flaska, skaka ordentligt när du ska tillaga. Jag brukar hälla i rapsolja i smeten så slipper man ta med smör att steka i. Servera med jordgubbssylt.

Detta är en av rätterna som har räddat vissa fiskedagar när jag har haft med barnen ut.

Lördag:
Sill och potatis.
Koka färskpotatis. Lägg upp sill. Blanda gräslök och gräddfil. Servera med en iskall öl, dessa kan ni ha i en nätpåse på utsidan på kajaken beroende på vattentemperatur så klart. Se bara att de inte ligger och slår mot skrovet och skrämmer fisken.

Söndag:
Kycklingsallad.
Denna sallad är Mexiko inspirerad och otroligt god. Förbered hemma med att fräsa en centimeters stora kycklingbitar, krydda med salt, grovmalen svartpeppar, chilipulver, koriander, och spiskummin. Avsluta stekningen med att pressa två st lime över. Låt kycklingen svalna.

Hacka tomater, gurka och feta ost.

Ta tortillabröd och börja skapa en mexikansk tunnbrödsrulle. Toppa allting med färsk koriander.

Vira folie runt, klart!

Detta är perfekt mat om man inte vill gå iland, snabbt och supergott.

Text Manuel Dahlberg